W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mieszana sałatka z winegretem z curry

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Mieszana sałatka z winegretem z curry

Typowy przepis współczesnej kuchni fusion - nieoczekiwane kombinacje w obrębie znanych składników - a jednocześnie przegląd lodówki: trochę fasolki, dwa pomidorki, resztki mrożonego groszku... Smacznie i modnie (sałatka jest inspirowana przepisem Kena Homa, Chińczyka, bez którego Wielka Brytania nie wiedziałaby nic o chińskiej kuchni).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • Sos winegret:
  • 2 łyżeczki musztardy z Dijon
  • 2 łyżeczki mieszanki curry Madras
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka miodu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Sałatka:
  • 2 pomidory
  • 100 g różyczek kalafiora
  • 100 g różyczek brokułów
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • 100 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 50 g kasztanów wodnych (z puszki)
  • szalotka
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Mieszana sałatka z winegretem z curry - Opis przyrządzania:

Ukręcamy sos, mieszając razem musztardę, curry, sos sojowy i miód na głaska masę. Dodajemy po trochu oliwę i ukręcamy, aż powstanie jednolity sos. Doprawiamy do smaku dużą ilością białego i czarnego pieprzu oraz ewentualnie solą.
Zagotowujemy garnek osolonej wody.
Do wrzątku wrzucamy najpierw pomidory - na kilkanaście sekund - po czym odławiamy je łyżką cedzakową i wkładamy do zimnej wody. Kiedy wystygną, zdejmujemy skórkę, kroimy poziomo każdy na pół i przy pomocy łyżeczki pozbawiamy pomidory pestek. Miąższ kroimy w kawałki i wkładamy do miski.
Teraz do wody wrzucamy kalafior, brokuły i sprawioną (czyli przyciętą z obu stron) fasolkę. Gotujemy 3 minuty.
Dorzucamy groszek i gotujemy już tylko minutę.
Warzywa odcedzamy i dodajemy do pomidorów.
Kasztany drobno siekamy i dodajemy do warzyw.
Szalotkę obieramy, drobno siekamy i dodajemy do warzyw.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Warzywa delikatnie mieszamy i przekładamy na ładny półmisek. Polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem.
Podajemy, zanim wystygnie - najlepsza jest ciepła.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Mieszana sałatka z winegretem z curry: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Mieszana sałatka z winegretem z curry przepisy:

  • Sałatka nicejska ze świeżym tuńczykiem
    Wersji sałatek nicejskich nie da się policzyć - co dom, to i przepis. Tym razem jest to wersja "przedpomidorowa" - z ziemniakami, fasolką i świeżym tuńczykiem.
  • Tajska sałatka z zielonych warzyw
    Naładowana witaminami i antyutleniaczami (czytaj: bardzo zdrowa), a przy okazji pyszna sałatka z lekko ostrym, tajskim w charakterze sosem. Na przystawkę dzielimy sałatkę na cztery talerze. Jeśli jednak mamy zamiar zjeść ją jako samodzielne danie lunchowe, starczy nam na dwie porcje (o ile akurat się nie odchudzamy, dobrze byłoby dodać jakieś węglowodany...).
  • Owerniacka sałatka z soczewicy (oczywiście z Puy)
    Soczewica z owerniackiego Puy - drobna i ciemnozielona - jest uważana za najlepszą na świecie i chroniona jest apelacją AOC. Apelacja, czy nie, soczewica jest naprawdę znakomita, więc szczerze polecam tę popularną w Owernii sałatkę!
  • Farfalle z ricottą, fasolką i groszkiem Farfalle z ricottą, fasolką i groszkiem
    Przywiozłam z Włoch fantastyczną ricottę! Bardzo się przydała w tym przepisie, znalezionym w jakimś włoskim czasopiśmie kulinarnym. Dodatek groszku i fasolki jest mój własny...
  • Sałatka ze Scheveningen
    Holenderska odpowiedź na prowansalską sałatkę z Nicei. Bardzo udana odpowiedź.


Podziel się linkiem:




Komentarze: