W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mus z gruszek

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Mus z gruszek

Prosty, a elegancki deser z dojrzałych jesiennych gruszek. Podajemy w ciepły dzień (bo najlepszy jest dobrze schłodzony), z domowymi kruchymi ciasteczkami.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 strąka wanilii
  • 100 ml kremowej śmietanki
  • 5 sporych dojrzałych gruszek
  • cytryna
  • pomarańcza
  • miód wrzosowy lub lipowy

Mus z gruszek - Opis przyrządzania:

Wanilię kroimy wzdłuż na pół i wkładamy do małego rondelka. Wlewamy śmietankę i stawiamy na malutkim ogniu na 10 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. 4 gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Z połowy cytryny i z całej pomarańczy wyciskamy sok i dodajemy do gruszek. Przekładamy owoce do malaksera lub blendera i miksujemy na gładkie piure. Ochłodzoną śmietankę przelewamy przez sitko i dodajemy do piure. Słodzimy do smaku miodem i jeszcze raz miksujemy. Do chwili podania trzymamy mus w lodówce. Tuż przed podaniem myjemy i obieramy ostatnią gruszkę. Kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy miąższ w zgrabną kostkę. Mus wyjmujemy z lodówki i miksujemy chwilkę ręcznym blenderem (pałką, bamixem), aż zrobi się piana. Kostki gruszek rozkładamy do 4 miseczek, a na wierzch nakładamy mus, wraz z pianką. Podajemy natychmiast, z kruchymi ciasteczkami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Mus z gruszek: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Mus z gruszek przepisy:

  • Mus z białej czekolady z gruszkami
    Bardzo prosty i bardzo efektowny ciepło-zimny deser z pieczonych gruszek i zimnego kremu z białej czekolady. Zdecydowanie wart zaproszenia gości.
  • Mus z moreli z imbirem
    Świetny mus z dojrzałych moreli, bez dodatku cukru. Szczególnie odpowiedni jako dodatek do gęstego naturalnego jogurtu, na śniadanie lub brunch.
  • Karmelowy mus jabłkowy
    Kwintesencja jesieni - beżowy, intensywnie jabłkowy mus, z lekkim posmakiem karmelu. Jeden z moich ulubionych deserów - taki zwykły, a jednocześnie znakomity, lekki, ale sycący, prosty, a elegancki. Jeśli akurat nie mamy gości, deser jemy, siedząc na kanapie lub w fotelu - jakoś najlepiej wtedy smakuje...
  • Mus z łososia
    Bladoróżowy mus z wędzonego łososia - elegancka przystawka, którą można przygotować zawczasu. Porcje musu kładziemy na liściach sałaty w różnych odcieniach zielonego. Możemy także przełożyć mus do ładnej miski i podać jako danie bufetowe.
  • Gruszki w musztardowym syropie
    Jedna z wielu odmian mostarda di frutta, czyli słodko-ostrego owocowego dodatku do mięsa i serów. Bardzo oryginalny prezent dla bywałych smakoszy.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Natalia Korcelli, 2011-09-02 19:38:57
Aniu, słoiczek już na Ciebie czeka! Konfitury figowe wyszły znakomite, muszę tylko jeszcze wpisać do PieceOfCake przepis (póki go wciąż pamiętam ;-)). Mus z gruszek jest prosty i bardzo na czasie! Dasz radę (i wpisz komentarz, pliz)!
Moja ocena: 5