W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Naleśniki z limetkowym sosem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Naleśniki z limetkowym sosem

Odmiana klasycznych crepes Suzette, czyli gorących naleśników w pomarańczowym sosie. Jeśli mamy na kolacji gości, to naleśniki podpalamy na stole, dla większego efektu.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 naleśniki (z przepisu Słodkie ciasto naleśnikowe)
  • 2 limetki
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki białego rumu

Naleśniki z limetkowym sosem - Opis przyrządzania:

Limetki szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w cienkich paskach. Wyciskamy sok. 3/4 masła (czyli 75 g) mieszamy ze skórką i sokiem z limetek, łyżką cukru i łyżką rumu. Masą smarujemy cienko naleśniki i składamy każdy na 4, czyli w chusteczkę. Na patelni rozgrzewamy resztę masła. Wkładamy naleśniki, posypujemy je resztą cukru i smażymy na złoty kolor - oczywiście masło ze środka będzie wyciekać, zwłaszcza przy przewracaniu, nie przejmujemy się tym więc. Kiedy naleśniki będą zupełnie gorące, a cukier się rozpuści, wlewamy resztę rumu i po chwili podpalamy. W wersji gościowej - przekładamy naleśniki na żaroodporny półmisek, do sosu na patelni dodajemy rum, chwilę podgrzewamy, polewamy naleśniki i podpalamy, po czym galopem biegniemy do stołu, żeby ogień nie zgasł. Światło oczywiście musi być zgaszone. Jemy, kiedy płomień zgaśnie.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Naleśniki z limetkowym sosem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Naleśniki z limetkowym sosem przepisy:

  • Smażone banany z korzeniami
    Banany na ciepło zdecydowanie zyskują na smaku. A takie skarmelizowane, pachnące przyprawami i rumem, mmm... Podajemy z dobrymi lodami kokosowymi lub rumowymi.
  • Polędwiczki ze świeżym ananasem
    Brzmi strasznie banalnie, ale jest to naprawdę smaczne, słodko-kwaśne danie. Takie jakby "niemal egzotyczne", ale jeszcze nie całkiem... Podajemy z długoziarnistym ryżem i prostą sałatką z cykorii.
  • Banany po kreolsku
    Błyskawiczny bananowy deser z akcentami amerykańskiego Południa. Aby oddać się rozpuście bez ograniczeń, obok ciepłych bananów kładziemy kulkę dobrych lodów kokosowych.
  • Dżem z rabarbaru z pomarańczami
    Wiosenny dżem - kiedy już zacznie się rabarbar, a pomarańcze jeszcze nie skończą. Świetny na grzankach z bułki.
  • Tort z musem czekoladowym Tort z musem czekoladowym
    Absolutnie luksusowy tort - może bardziej tarta - na wielkie okazje. Ponieważ nie wymaga pieczenia, jest to deser wart rozważenia w warunkach bezpiekarnikowych (na działce, wakacjach) - ale lodówka musi być.




Podziel się linkiem:


Komentarze: