W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Numer 2000! (sałatka z homara)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Numer 2000! (sałatka z homara)

Numer 2000! (sałatka z homara)

No i tak mamy już dwa tysiące przepisów! Przyszło mi do głowy, że numer 2000 musi być spektakularny - a sałatka ze świeżo ugotowanych homarów dokładnie taka jest. Obrane homary mieszamy z lekkim, ziołowym sosem i podajemy na drobnych listkach młodej sałaty.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 żywe homary
  • 2 listki laurowe
  • mały seler naciowy
  • 6 łyżek najlepszego majonezu
  • łyżka oliwy z białymi truflami
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka siekanej natki
  • 3 łyżki siekanego szczypiorku
  • 4 garści młodych listków mieszanej sałaty

Numer 2000! (sałatka z homara) - Opis przyrządzania:

Homary - no cóż - humanitarnie pozbawiamy życia (instrukcję znajdziecie w gazetce pt. Krótka Gazetka o zabijaniu).
Nastawiamy duży garnek wody, dodajemy garść soli i listki laurowe.
Odłamujemy zewnętrzne łodygi selera, środek myjemy i osuszamy. Listki drobno siekamy i wkładamy do miseczki. Łodyżki kroimy w kawałki i wkładamy do garnka z wodą.
Kiedy woda się zagotuje, wkładamy homary. Gotujemy 8 minut od momentu, gdy woda znów się zagotuje.
Ugotowane homary studzimy pod strumieniem zimnej wody.
Do miseczki z siekanym selerem wkładamy majonez, dodajemy truflową oliwę, sok z cytryny, natkę i 2 łyżki szczypiorku. Mieszamy na jednolity sos, dodając sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielony biały) do smaku.
Homary kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy mięso z pancerza i kroimy w kawałki. Nadtłukujemy młotkiem szczypce, po czym wyjmujemy z nich mięso, starając się, żeby nie zepsuć kształtu.
Mięso z pancerza mieszamy z sosem.
Na środku ładnego talerza kładziemy metalową obręcz, z pomocą której możemy uformować zgrabne porcje sałatki. Na wierzchu kładziemy mięso ze szczypiec i zdejmujemy obręcz. Dokoła sałatki układamy listki sałaty - z artystyczną nonszalancją. Tak samo robimy 3 kolejne porcje.
Oprószamy każdą porcję odrobiną pozostałego szczypiorku, po czym podajemy z cieniutkimi grzankami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Numer 2000! (sałatka z homara): do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: ekstrawagancka

Wersja do druku


Podobne do Numer 2000! (sałatka z homara) przepisy:

  • Sałatka z muli z rzodkiewkami
    Wiosenna sałatka z moich ukochanych skorupiaków, z pysznym i oryginalnym sosem. Świetna na kolację, z dodatkiem chrupiącej bagietki lub żytniego chleba.
  • Ciepła sałata z kurczakiem w sosie cytrynowym
    Świetne letnie danie obiadowe lub kolacyjne. Ciepłe plastry piersi z kurczaka na kolorowych listkach sałaty, z mocno cytrynowym winegretem. Znakomite z kawałkiem świeżego pieczywa i kieliszkiem różowego wina.
  • Sałatka z zielonych szparagów z sosem (nazwijmy go) śródziemnomorskim
    Sezon na zielone szparagi już tuż tuż, za rogiem można powiedzieć. To jedno z najmilszych i najwdzięczniejszych warzyw, dobre na surowo i po ugotowaniu (a jeśli przegotujemy, to miksujemy i mamy zupę), na ciepło i na zimno. W tej sałatce przyozdabiamy szparagi sosem-salsą z czerwonej papryki z czosnkiem i oliwkami, co robi szparagom dobrze nie tylko w sensie smaku, ale i wyglądu.
  • Tajska sałatka z zielonych warzyw
    Naładowana witaminami i antyutleniaczami (czytaj: bardzo zdrowa), a przy okazji pyszna sałatka z lekko ostrym, tajskim w charakterze sosem. Na przystawkę dzielimy sałatkę na cztery talerze. Jeśli jednak mamy zamiar zjeść ją jako samodzielne danie lunchowe, starczy nam na dwie porcje (o ile akurat się nie odchudzamy, dobrze byłoby dodać jakieś węglowodany...).
  • Sałatka z ziemniaków z sosem ziołowym
    Wiośniana sałatka z kartofelków z masą świeżych ziół. Mnie szczególnie odpowiada jako dodatek do sznycelków cielęcych, ale w towarzystwie poczciwego śledzia też się nieźle sprawdza...


Podziel się linkiem:




Komentarze: