W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Orzechowe spaetzle (czyli kluseczki)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Orzechowe spaetzle (czyli kluseczki)

Elegancki, choć wywodzący się z wiejskiej kuchni, dodatek do dziczyzny.

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g (ćwierć kilo) mąki
  • gałka muszkatołowa
  • woda mineralna (gazowana)
  • 3 jajka
  • spora garść wyłuskanych włoskich orzechów
  • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich

Orzechowe spaetzle (czyli kluseczki) - Opis przyrządzania:

Mąkę przesiewamy do sporej miski. Dodajemy dużą szczyptę soli i trochę (według upodobań) świeżo startej gałki. Mieszamy, formujemy w wulkan (kopczyk z dołkiem). Jajka roztrzepujemy w miseczce i wlewamy w dołek w mące. Dolewamy 4 łyżki gazowanej wody i wszystko razem mieszamy na gładkie ciasto. Drewnianą łyżką bijemy ciasto przez kilka minut, aż zaczną się pokazywać bąble. Odstawiamy ciasto na 15 minut. W tym czasie nastawiamy duży garnek osolonej wody. Ciasto przekładamy porcjami do specjalnej praski do spaetzli. Jeśli jej nie mamy, rozklepujemy trochę ciasta na zmoczonej wodą deseczce i ostrym nożem odcinamy cienkie kluseczki prosto do garnka. Kiedy tylko kluseczki wypłyną na powierzchnię, wyławiamy je łyżką cedzakową i dobrze osączamy na sicie. Orzechy drobno siekamy. Na sporej patelni rozgrzewamy olej z orzechów włoskich. Dodajemy połowę orzechów, i smażymy chwilę, mieszając. Wrzucamy osączone spaetzle i podgrzewamy, mieszając, by pokryły się olejem i wymieszały z orzechami. Doprawiamy do smaku solą i gałką. Tuż przed podaniem posypujemy resztą orzechów.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Orzechowe spaetzle (czyli kluseczki): do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Orzechowe spaetzle (czyli kluseczki) przepisy:

  • Kluseczki ze świeżego szpinaku
    Smaczne i ładne zielone kluseczki typu spaetzle. Możemy potraktować je jako dodatek do mięsa, ale są tak dobre, że lepiej chyba pozwolić im na występ solowy.
  • Inne gnocchi
    Drugi w naszej kolekcji przepis na podstawowe ziemniaczane kluseczki.
  • Ciastka z amaretto
    Orzechowo-migdałowe ciasteczka z odrobiną amaretto idealnie pasują do popołudniowej filiżanki espresso.
  • Tarteletki z miodem i orzechami
    Małe tarty z miodowym kremem polewamy przed podaniem karmelem z kawałkami orzechów. Nie czekamy zbyt długo z jedzeniem, bo karmel zacznie mięknąć i płynąć, wchłaniając wilgoć kremu. A cała przyjemność w tym, by karmel był chrupiący!
  • Omlet z gorgonzolą
    Smaczne, sycące danie. Jeśli do omletu podamy bagietkę i miskę sałaty - najlepiej z dodatkiem gorzkawych liści endywii lub radicchio - to głód nam nie zagrozi!




Podziel się linkiem:


Komentarze: