Bardzo długo szukałam tego przepisu - zrobiłam kiedyś ten sos, był pyszny i prościutki, ale zginął mi przepis... Teraz zaś znalazłam go w ostatniej, kontrowersyjnej książce Delii Smith "How to cheat at cooking".
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Oszukany sos holenderski - Opis przyrzÄ…dzania:
Do małego rondelka wkładamy śmietanę. Dodajemy mączkę, surowe żółtka, ocet i sok z cytryny. Starannie mieszamy trzepaczką, po czym stawiamy rondelek na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Kiedy sos zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku solą i ewentualnie jeszcze octem lub sokiem z cytryny. Do sosu wrzucamy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Podajemy do białych ryb, gotowanych szparagów, steków. Jeśli zrobimy sos wcześniej, odgrzewamy go na parze.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Oszukany sos holenderski: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska