W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Oszukany sos holenderski

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Oszukany sos holenderski

Bardzo długo szukałam tego przepisu - zrobiłam kiedyś ten sos, był pyszny i prościutki, ale zginął mi przepis... Teraz zaś znalazłam go w ostatniej, kontrowersyjnej książce Delii Smith "How to cheat at cooking".

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • łyżeczka gładkiej mączki kukurydzianej
  • 2 żółtka
  • 3/4 łyżeczki białego octu winnego
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miękkiego masła

Oszukany sos holenderski - Opis przyrządzania:

Do małego rondelka wkładamy śmietanę. Dodajemy mączkę, surowe żółtka, ocet i sok z cytryny. Starannie mieszamy trzepaczką, po czym stawiamy rondelek na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Kiedy sos zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku solą i ewentualnie jeszcze octem lub sokiem z cytryny. Do sosu wrzucamy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Podajemy do białych ryb, gotowanych szparagów, steków. Jeśli zrobimy sos wcześniej, odgrzewamy go na parze.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Oszukany sos holenderski: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Oszukany sos holenderski przepisy:

  • Luksusowy sos chrzanowy
    Ciepły sos na bazie żółtek ubijanych na parze... Doskonały do białej ryby gotowanej na parze (rolki z soli i wędzonego łososia na przykład) lub mięsa z rosołu. Niezły też z jajkami w koszulkach, choć wtedy nasz lekarz może mieć pretensje o cholesterol...
  • Marynata do żeberek Marynata do żeberek
    Ciemna i lepka marynata. Aż się prosi, żeby żeberka jeść palcami!
  • Pomidorowy sos winegret
    Doskonały sos do sałat z surowych lub pieczonych warzyw. Świetny do Caprese lub grillowanych bakłażanów.
  • Bób ze szczypiorkiem
    Świetna jarzynka z kremowym sosem i świeżym szczypiorkiem. Dobry dodatek do ryby, ale mnie najbardziej smakuje z cielęcym sznycelkiem...
  • Winegret z jajkiem
    Solidny sos do trwalszych sałat - lodowej, radicchio, rzymskiej, endywii.




Podziel się linkiem:


Komentarze: