Prosta i szybka kolacyjna pasta do grzanek. Podajemy z talerzem rozmaitych surowych warzyw.
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pasta z tuńczyka i ricotty - Opis przyrządzania:
Jajka gotujemy na twardo (8 minut od zagotowania wody), studzimy w zimnej wodzie i obieramy. Wyjmujemy żółtka i wkładamy je do miski. Dobrze osączonego z oliwy tuńczyka rozgniatamy widelcem i dodajemy do żółtek. Ucieramy drewnianą łyżką na gładką masę, dodając po trochu ricottę. Kaparki przepłukujemy zimną wodą (na sitku), dobrze osuszamy na ściereczce i dodajemy do pasty. Natkę myjemy, osuszamy i bardzo drobno siekamy (same listki), dodajemy do pasty. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Z połowy cytryny ścieramy skórkę (samą żółtą część) na drobnej tarce; dodajemy do pasty. Pastę starannie mieszamy, dodając parmezan oraz sól i pieprz do smaku. Dodajemy też trochę soku z cytryny. Do momentu podania trzymamy pastę pod przykryciem w lodówce.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Pasta z tuńczyka i ricotty: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska