Bardzo smaczna, lekko ostra pasta rybna do kanapek - najlepiej sprawdza się ciemnym chlebie, ale w wersji bardziej eleganckiej możemy podać ją z grzankami melba.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pasta z wędzonej makreli - Opis przyrządzania:
Makrelę obieramy ze skóry i ości. Wkładamy rybę do malaksera i dodajemy masło. Miksujemy, aż ryba połączy się z masłem w jednolitą masę. Dodajemy śmietanę, łyżkę tartego chrzanu, skórkę startą ze sparzonej i osuszonej cytryny i sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Miksujemy wszystko na gładką masę, ewentualnie solimy do smaku. Przekładamy pastę do miseczki i podajemy z ciemnym pieczywem, grzankami, cienkimi plasterkami czerwonej cebuli i stosem rzodkiewek.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Pasta z wędzonej makreli: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska