W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pasta z wędzonej makreli

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Pasta z wędzonej makreli

Bardzo smaczna, lekko ostra pasta rybna do kanapek - najlepiej sprawdza się ciemnym chlebie, ale w wersji bardziej eleganckiej możemy podać ją z grzankami melba.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 300 g wędzonej makreli
  • 75 g miękkiego masła
  • 150 g gęstej kwaśnej śmietany
  • chrzan (ze słoika)
  • cytryna
  • czerwona cebula i rzodkiewki do podania

Pasta z wędzonej makreli - Opis przyrządzania:

Makrelę obieramy ze skóry i ości. Wkładamy rybę do malaksera i dodajemy masło. Miksujemy, aż ryba połączy się z masłem w jednolitą masę. Dodajemy śmietanę, łyżkę tartego chrzanu, skórkę startą ze sparzonej i osuszonej cytryny i sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Miksujemy wszystko na gładką masę, ewentualnie solimy do smaku. Przekładamy pastę do miseczki i podajemy z ciemnym pieczywem, grzankami, cienkimi plasterkami czerwonej cebuli i stosem rzodkiewek.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Pasta z wędzonej makreli: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Pasta z wędzonej makreli przepisy:

  • Pasta z wędzonej makreli nr 2
    Błyskawiczna pasta do czarnego chleba z popularnych wędzonych filetów z makreli. Nic szczególnie odkrywczego, ale skoro całkiem niezłe, to czemu by nie?
  • Pasta z rzeżuchy
    Pasty są na przyjęciach bardzo użyteczne: ustawiamy kilka misek z - powiedzmy - smalcem, liptauerem, pastą z makreli i właśnie taką pastą rzeżuchową, obok koszyczek z dwoma rodzajami chleba i goście sami się obsłużą.
  • Klopsiki z wędzoną papryką Klopsiki z wędzoną papryką
    Mocno przyprawione klopsiki o hiszpańskiej paprykowej nucie. Doskonałe z kładzionymi kluseczkami, niezłe również ze smażonymi ziemniakami.
  • Fusilli z karczochami i oliwkami
    Szybka, wegetariańska pasta w różnych odcieniach zieleni.
  • Tagliatelle z krewetkami i sosem z rukoli
    Błyskawiczna pasta ze świeżym sosem z rukoli i paroma krewetkami, dla smaku i ozdoby.




Podziel się linkiem:


Komentarze: