W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Piure z bobu po egipsku (bessara)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Piure z bobu po egipsku (bessara)

To piure w Egipcie często robi się z bobu suszonego. Ale świeży też jest pyszny.

Kraj pochodzenia: Egipt

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) bobu
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • duży pęczek świeżej kolendry
  • duży pęczek natki
  • łyżka masła

Piure z bobu po egipsku (bessara) - Opis przyrządzania:

Bób obieramy ze skórki - jest to czynność nudna, lecz prosta. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Kolendrę i natkę myjemy. Do garnka wkładamy bób, cebulę, czosnek oraz zioła. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli i wlewamy wodę tak, by wszystko pokryła. Stawiamy garnek na ogniu, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy bób przez godzinę. Po tym czasie miksujemy w blenderze lub malakserze i przecieramy przez sitko (jeśli ktoś ma przecieraczkę do warzyw, to właśnie w tym przypadku doskonale się przyda). Dodajemy masło, przelewamy z powrotem do garnka i stawiamy na małym ogniu. Kiedy piure trochę zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i studzimy. Wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki i podajemy z innymi przystawkami lub surowymi warzywami i chlebem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Piure z bobu po egipsku (bessara): trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Piure z bobu po egipsku (bessara) przepisy:

  • Tortilla z bobem
    Delikatny, wiosenny omlet. Możemy podać go na lekką kolację, lub pokroić w małe kawałki i serwować jako tapas.
  • Bób ze szczypiorkiem
    Świetna jarzynka z kremowym sosem i świeżym szczypiorkiem. Dobry dodatek do ryby, ale mnie najbardziej smakuje z cielęcym sznycelkiem...
  • Bób z sherry
    Bób przyrządzony w ten sposób możemy podać na przystawkę (z grzaneczką z serem), jako małe danko (tapa), dodatek do mięsa (świetny z kiełbaskami) lub jako sałatkę. Jeden prosty przepis, a tyle możliwości!
  • Włoska bieda-zupka
    Powstała ponoć w trudnych kulinarnie latach II wojny światowej - bieda-zupka bez mięsa, z samych warzyw (jakoś zawsze w pięknej Italii dostępnych). Bardzo smaczna i pożywna.
  • Szparagi na ciepło z bobem
    Bardzo ładna, wiosenna przystawka z zielonych szparagów w ciepłym sosie oliwkowym. Bardziej zaprzyjaźnionym gościom podajemy kawałki świeżej bagietki do wycierania sosu z talerza. Jeśli gościmy akurat szczególnie wytworne i szacowne osoby, podajemy raczej cieniutkie grzanki...




Podziel się linkiem:


Komentarze: