W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Polenta z sosem grzybowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Polenta z sosem grzybowym

Kwintesencja jesieni - grzyby i pomidory w jednym sosie, a do tego gorące, przyrumienione plastry polenty. Świetne danie na deszczowy wieczór wrześniowy, z kieliszkiem czerwonego wina, rzecz jasna.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

Polenta z sosem grzybowym - Opis przyrządzania:

Polentę przyrządzamy zgodnie z przepisem Polenta do grillowania lub odsmażania i odstawiamy do zastygnięcia.
Grzyby przebieramy, ocieramy z leśnych paprochów (czystą ściereczką), przycinamy podstawy. Kroimy grzyby w plasterki.
Pomidory myjemy, kroimy w kawałki i miksujemy w blenderze, po czym przecieramy przez sitko.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Wrzucamy grzyby i smażymy na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż się lekko przyrumienią. Dodajemy przetarte pomidory, sól i pieprz do smaku, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i gotujemy sos na małym ogniu przez pół godziny.
Kiedy sos będzie gotowy, wyjmujemy polentę z lodówki i kroimy ją w plastry o grubości około półtora cm.
Na sporej patelni rozgrzewamy resztę masła, a kiedy będzie bardzo gorące, wkładamy plastry polenty. Smażymy na sporym ogniu, aż spód polenty dobrze się zarumieni. Ostrożnie odwracamy i dosmażamy na rumiano z drugiej strony.
Szałwię myjemy, osuszamy i kroimy w cieniutkie paseczki (tylko listki). Dodajemy do sosu.
Polentę kładziemy na ogrzanych talerzach i polewamy sosem grzybowym - uwaga! polenta będzie wściekle gorąca!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Polenta z sosem grzybowym: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Polenta z sosem grzybowym przepisy:

  • Polenta z kozim serem
    Doskonały dodatek do pieczonego mięsa albo duszonego w sosie. Możemy też podać taką polentę z grzybowym gulaszem, mmm...
  • Polenta do grillowania lub odsmażania
    Polentę (włoską kaszę kukurydzianą) gotujemy na gęsto i zostawiamy do zastygnięcia. Zimną możemy pokroić na kawałki i grillować, czy to na patelni, czy na węglowym ruszcie. Możemy ją też odsmażyć na złoto na oliwie lub maśle. Świetna do rozmaitych gulaszy i grzybów (mmm, smażone prawdziwki...).
  • Piersi z kaczki z zielonym pieprzem (i odrobiną whisky)
    Różowe w środku piersi z kaczki na sosie grzybowym, z wytrawnym dodatkiem zielonego pieprzu... Pyszne, jesienne danie - najlepsze z tortem z ziemniaków lub niemieckimi kluseczkami.
  • Tościki z prawdziwkami
    Szalenie proste, luksusowe danko - grzaneczki z masłem grzybowym i plasterkami rumianych prawdziwków... Mmm...
  • Wołowina duszona z prawdziwkami po polsku
    Ciemnobrązowy gulasz w grzybowym sosie... Mmm... Od razu robi się cieplej.


Podziel się linkiem:




Komentarze: