W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pomarańczowy sos winegret

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Pomarańczowy sos winegret

Oryginalny sos karmelowo-pomarańczowy, przeznaczony raczej do podawania na ciepło, niż na zimno. Doskonały do smażonego lub grillowanego sera, niezły też do szparagów.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • pomarańcza
  • 75 g cukru
  • 150 ml białego octu winnego
  • 2 łyżeczki musztardy z Dijon
  • 150 ml oleju słonecznikowego

Pomarańczowy sos winegret - Opis przyrządzania:

Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Specjalnym nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w długich cienkich paskach.
Wsypujemy cukier do rondelka, dolewamy 2 łyżki wody i stawiamy na małym ogniu. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększamy ogień i czekamy, aż cukier zmieni się w ciemnozłoty karmel.
Do karmelu wlewamy ocet - uwaga, pryska i syczy! - i dodajemy skórkę. Gotujemy dalej na małym ogniu, aż karmel rozpuści się w occie, a płyn zredukuje się mniej więcej do 2/3 szklanki. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
Wlewamy syrop do blendera, dodajemy musztardę i olej i miksujemy, aż powstanie jednolita emulsja. Doprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pomarańczowy sos winegret: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Pomarańczowy sos winegret przepisy:

  • Lody z solonego karmelu (zwane też krówkowymi)
    Przebój moich imienin AD 2010 - doskonałe lody karmelowe, z lekkim posmakiem soli, dzięki mojej cudownej maszynie do robienia lodów miały idealnie kremową konsystencję. Naprawdę boskie.
  • Tiramisu z węgierkami
    Deser nie dla purystów, ale doprawdy wart spróbowania, zwłaszcza wtedy, gdy jesteśmy zasypani dojrzałymi węgierkami...
  • Kurczak z pomarańczami
    Szybkie danie z piersi kurzych, w sam raz na niedzielny obiad lub kolację, gdy wpadli goście. Do takiego kurczaka świetnie pasuje błyskawiczny kuskus lub po prostu chrupiąca bagietka.
  • Keczup z czerwonych porzeczek
    Bardzo oryginalny sos... Nigdy go jeszcze nie próbowałam, ale czekam tylko na porzeczkowy sezon!
  • Czekoladowy krem z migdałami w karmelu
    Oby każdy elegancki deser dało się zrobić tak szybko i bezproblemowo...


Podziel się linkiem:




Komentarze: