W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pomidory nadziewane omletem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Małe danie

Pomidory nadziewane omletem

Smaczne i lekkie danie, które może wystąpić w roli przystawki (z czosnkową grzanką), dodatku (do mięsa z grilla), dania kolacyjnego ( z sałatą) lub nawet głównego dania - wówczas podajemy po 2 pomidory na głowę i jakieś węglowodany, np. ryż lub kuskus.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 dojrzaÅ‚e ale twarde pomidory
  • 4 jajka
  • 2 Å‚yżki kremowej Å›mietanki
  • Å‚yżka siekanego szczypiorku
  • Å‚yżka siekanej bazylii
  • Å‚yżka siekanego koperku
  • oliwa z oliwek

Pomidory nadziewane omletem - Opis przyrzÄ…dzania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pomidory myjemy i osuszamy. Ostrym nożem odcinamy górną część i odkładamy na bok. Małą łyżeczką wybieramy pestki, starając się nie przebić miąższu. Pomidory stawiamy do góry nogami na czystej ściereczce - po to, by wyciekł nadmiar soku. Jajka wbijamy do miseczki, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Dodajemy śmietankę i zioła i roztrzepujemy na jednolitą masę. Żaroodporną formę smarujemy oliwą. Ustawiamy w formie pomidory i napełniamy masą omletową. Przykrywamy odłożonymi "czapeczkami" i polewamy każdy pomidor odrobiną oliwy. Wstawiamy pomidory do piekarnika na 15-20 minut - jajka powinny się ściąć, ale być jeszcze miękkie. Podajemy na gorąco lub ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pomidory nadziewane omletem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Pomidory nadziewane omletem przepisy:

  • Sauce vierge nr 1
    Hm - pod nazwą sosu dziewiczego (sauce vierge) w różnych źródłach pojawiają się różne sosy. Ten przepis - na sos pomidowy z kolendrą - szczególnie dobrze nadaje się do białej ryby i owoców morza.
  • Jajka faszerowane po polsku Jajka faszerowane po polsku
    Tylko w polskiej kuchni spotkałam się z takim daniem: jajka na twardo posiekane z ziołami nakłada się z powrotem do skorupek i odsmaża na maśle. Coś pysznego!
  • Ziemniaki z "sufletem" z Å‚ososia
    Na przystawkę lub jako małe danko podajemy połówkę ziemniaka na głowę. Jeśli ma to być solidniejszy posiłek, dajemy po dwie połówki i stawiamy na stolę michę zielonej sałaty z ogórkiem i rzodkiewką.
  • PÄ…czuszki z kalafiora
    Bardzo oryginalne koktajlowe pogryzki z kalafiora ze śródziemnomorskimi dodatkami. Zarówno warzywa, jak i ciasto przyrządzamy wcześniej, zaś smażymy pączuszki tuż przed podaniem - najlepsze są naprawdę prosto z patelni.
  • Omlet z bryndzÄ… i opieÅ„kami Omlet z bryndzÄ… i opieÅ„kami
    Mój samotny obiadek któregoś jesiennego dnia... Przepyszny, naprawdę!




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: