W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Portugalska zupa z jarmużu, ziemniaków i chorizo

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Portugalska zupa z jarmużu, ziemniaków i chorizo

...czyli caldo verde, narodowe danie Portugalii. Podajemy z chlebem kukurydzianym i rustykalnym czerwonym winem.

Kraj pochodzenia: Portugalia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 łodyg jarmużu
  • 1/2 kg (500 g) ziemniaków na piure
  • oliwa z oliwek
  • 200 g chorizo w kawałku

Portugalska zupa z jarmużu, ziemniaków i chorizo - Opis przyrządzania:

Z jarmużu odcinamy (nożyczkami) liście, zaś łodygi wyrzucamy. Liście bardzo starannie płuczemy i kroimy w cienkie paski. Ziemniaki obieramy, płuczemy i wkładamy do garnka. Dodajemy 2 łyżki oliwy i chorizo. Zalewamy zimną wodą i stawiamy na ogniu. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień, gotujemy przez 25 minut. Wyjmujemy chorizo i kroimy w plasterki. Ziemniaki wyławiamy z garnka łyżką cedzakową i rozgniatamy widelcem na piure. Wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy kiełbasę i jarmuż. Dolewamy trochę wody i gtoujemy przez kwadrans, aż jarmuż będzie al dente (ugotowany, ale stawiający opór zębom). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przelewamy zupę do ogrzanej dużej miski i polewamy oliwą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Portugalska zupa z jarmużu, ziemniaków i chorizo: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Portugalska zupa z jarmużu, ziemniaków i chorizo przepisy:

  • Dorsz pieczony z chorizo
    Wariacja na temat popularnego na Półwyspie Iberyjskim połączenia smaków solonego dorsza i paprykowej kiełbasy chorizo. Ponieważ nie mogę dojść do ładu z dorszem solonym, ten przepis podoba mi się znacznie bardziej.
  • Smażone chorizo
    Pikantna, gorąca zakąska z hiszpańskiej paprykowej kiełbasy. Nie da się ukryć, że idealnie nadaje się jako zagrycha.
  • Płonące chorizo
    Zakąska, która robi wrażenie. Brandy, którym polewamy kiełbasę, nie służy wyłącznie do podpalenia i zaimponowania gościom, ale także przyjemnie zmienia - uszlachetnia - smak chorizo.
  • Champ czyli irlandzkie piure Champ czyli irlandzkie piure
    Na ziemniakach Irlandia stoi i nie raz wpłynęły one na historię kraju. Spośród wielu irlandzkich ziemniaczanych dań, champ zdobył popularność międzynarodową.
  • Trinxat cerda
    Klasyczne danie katalońskie - placek z ziemniaków i włoskiej kapusty. Możemy podawać go jako danie główne lub dodatek do grillowanych kiełbasek.




Podziel się linkiem:


Komentarze: