W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pory duszone z miętą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Pory duszone z miętą

Zima idzie, trzeba pobierać witaminy z czego się da. A zielony kolor na talerzu poprawia samopoczucie.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 8 niedużych porów
  • oliwa z oliwek
  • 200 ml (niepełna szklanka) wywaru warzywnego
  • 5 gałązek świeżej mięty

Pory duszone z miętą - Opis przyrządzania:

Porom odcinamy korzonki i ciemnozielone końce. Zdejmujemy wierzchnią warstwę. Każdy por kroimy wzdłuż na pół i starannie płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Otrząsamy z wody i kroimy w kawałki o długości, powiedzmy, 3 cm. W ciężkim garnku rozgrzewamy 5 łyżek oliwy. Wkładamy pory, solimy i - pardon - pieprzymy. Mieszamy, przykrywamy i dusimy na średnio małym ogniu przez 5 minut. Wlewamy wywar warzywny, zagotowujemy i gotujemy, już bez przykrycia, przez kwadrans - większość wywaru powinna się wygotować, zaś pory mają być naprawdę miękkie. W międzyczasie miętę myjemy i obrywamy listki, po czym kroimy je w paski - jesli listki drobne, zostawiamy je w całości. Dodajemy do porów i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku i podajemy albo na gorąco (w mroźny dzień), albo na ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pory duszone z miętą: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Pory duszone z miętą przepisy:

  • Ciepła przystawka z porów i sera coulommiers
    Ni to ciastko, ni to flan ni suflet z pysznego francuskiego sera coulommiers i duszonych porów. Bardzo dobra i elegancka przystawka. Można także podać to danie na deser - nie wszyscy lubią słodycze, a dobrze jest czymś zakończyć uroczysty posiłek, zresztą niesłodkie desery akurat są w modzie. A - trzeba pamiętać, żeby ser był zimny, łatwiej będzie go obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
  • Jajka pieczone w miseczkach z szynki
    Zabawne danko na brunch - zamiast smażyć na patelni, pieczemy jajka w piekarniku, wbiwszy je uprzednio w miseczki zrobione z plastrów surowej szynki. Wyglądają naprawdę pięknie i wszystkim smakują - dzieci je uwielbiają! Trzeba tylko dobrze wysmarować foremki oliwą, żeby nie było potem problemów z wyjmowaniem jajek, które zawsze jakoś przeciekną przez szynkę i przykleją się do dna foremek...
  • Pory z kaparami i jajkiem
    Znakomity dodatek do białej ryby - mięciutkie pory i sos z dodatkiem złocistego oleju rzepakowego (trzeba tylko użyć olej z pierwszego tłoczenia). Takie pory można też podać na przystawkę lub jako dodatek do rozmaitych postaci wieprzowiny (pieczony boczek, gotowana golonka).
  • Pory zapiekane z niebieskim serem
    Danie to powstało w ramach akcji utylizacji rozmaitych poweekendowych resztek: otóż została mi porcja dipu z niebieskiego sera, jak również mały pęczek porów z ostatnich warzywek. Okazało się to bardzo smaczną kombinacją i doskonale pasowało do grillowanych polędwiczek wieprzowych ze smażonymi śliwkami.
  • Zielona zupa jarzynowa
    Sympatyczna, lekko kwaskowata od szczawiu, zielona zupka - wielka pociecha w ciemne, zimne, mokre dni. Podajemy z grzaneczkami.




Podziel się linkiem:


Komentarze: