W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Przepyszne kokosanki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Przepyszne kokosanki

Przepyszne kokosanki

Doskonałe ciasteczka dla wielbicieli kokosa (dzień dobry) - słodkie, ale nie za bardzo, wilgotne, chrupiące z wierzchu, lepkie w środku, bardzo kokosowe, słowem naprawdę przepyszne! I znakomite na Święta...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: mniej więcej 25 sztuk

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 80 g cukru
  • 2 całe jajka
  • 150 g słodzonych wiórków kokosowych

Przepyszne kokosanki - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Blachę do ciasteczek wykładamy odpowiednio przyciętym kawałkiem papieru do pieczenia.
Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier, wbijamy jajka i dodajemy wiórki. Mieszamy i stawiamy na średnim ogniu.
Gotujemy, mieszając drewnianą łyżką, aż masa zgęstnieje - trwa to jakieś 10 do 15 minut, trzeba tylko uważać, żeby nie przywierała do dna; wbrew moim obawom jajka wcale nie ścięły się z kokosem w oryginalną jajecznicę, lecz rzeczywiście zadziałały jak spoiwo.
Kiedy masa będzie gęsta, zdejmujemy garnek z ognia i studzimy.
Mokrymi rękoma toczymy z masy kulki o wielkości niezbyt dużego orzecha włoskiego i układamy na blaszce, zachowując przyzwoite odstępy, bo w trakcie pieczenia kokosanki nieco urosną.
Wstawiamy blachę do piekarnika na mniej więcej 15 minut - kokosanki powinny się przyrumienić, ale trzeba uważać, bo jak już się zarumienią, to zaraz potem przypalają się od spodu!
Upieczone ciasteczka wyjmujemy z pieca i przekładamy na metalową kratkę do wystudzenia.
Zupełnie zimne ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamykanej puszce i nie pokazujemy dzieciom, bo zeżrą natychmiast.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Przepyszne kokosanki: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Przepyszne kokosanki przepisy:

  • Makaroniki grysikowe
    Bardzo miłe makaroniki, z dodatkiem grysiku i siekanych migdałów. Świąteczne!
  • Kulki śniegowe
    Bardzo łatwe białe kuleczki z ciasta piaskowego, przyprószone dodatkowo cukrem pudrem. Świetne do kawy - ale nie należy ich w tej kawie moczyć, bo zaraz się rozpadną!
  • Podstawowe ciasto orzechowe
    Jest to bardzo użyteczny przepis na ciasto, które pyszne jest au naturel, ale które stanowić może też znakomitą podstawę do wszelkich tortów dla wielbicieli orzechów. Smak ciasta zależy od tego, jakie orzechy akurat mamy pod ręką i co tez nam w duszy orzechowo gra. Pozostałe dodatki dobieramy zgodnie z rodzajem orzechów, i tak do orzechów włoskich nieźle pasuje cynamon i odrobina zmielonych goździków, do pistacjowych (niesolonych!) - starta skórka z cytryny, a do pekanów - skórka z pomarańczy. Jeśli mamy zamiar z ciasta uczynić tort, przekładamy jego warstwy ulubionych, niezbyt ciężkim kremem.
  • Tarteletki bananowe Tarteletki bananowe
    Bardzo proste i bardzo ładne małe ciasteczka z bananami i cukrem pudrem. Do ich zrobienia potrzebne będzie gotowe ciasto francuskie - jest to jeden z tych produktów, dla zrobienia których naprawdę nie warto regularnie marnować młodości w kuchni. Komercyjne ciasto jest bardzo dobre, trzeba tylko kupić takie maślane, a nie margarynowe...
  • Mazurek kokosowo-orzechowy
    Upiekłam ten mazurek ostatnio dla amerykańskich skautów i wyobraźcie sobie, że w mgnieniu oka wszystko znikło... Czyli Amerykanie jednak nie muszą mieć wszystkiego z gotowych mieszanek...


Podziel się linkiem:




Komentarze: