W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pyszna jesienna surówka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Pyszna jesienna surówka

Późne owoce i zimowa już w charakterze cykoria, a do tego smaczny, dyniowy sos - pasuje do każdego jesiennego dania.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • duża kolba cykorii
  • 2 fioletowe figi
  • 2 dojrzałe gruszki
  • garść wyłuskanych pestek dyni
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • łyżka oleju z pestek winogron
  • łyżka octu balsamico
  • czerwony ocet winny (do smaku)

Pyszna jesienna surówka - Opis przyrządzania:

Cykorię obieramy z wierzchnich liści, przycinamy u podstawy i kroimy w poprzeczne paski. Płuczemy szybko na sicie i starannie osączamy.
Figi myjemy i osuszamy, odcinamy ogonki, kroimy na pól, a potem w plasterki.
Gruszki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w plasterki.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż zaczną się rumienić i "strzelać". Studzimy.
Robimy sos: ukręcamy razem olej z pestek dyni, olej z pestek winogron i ocet balsamico na gładki sos. Solimy i (pardon) pieprzymy do smaku, ewentualnie dokwaszamy czerwonym octem winnym.
Mieszamy razem cykorię, owoce i sos, posypujemy dyniowymi pestkami i od razu podajemy, na przykład do cielęciny z grzybami. Albo - znakomite! - do deski serów.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pyszna jesienna surówka: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Pyszna jesienna surówka przepisy:

  • Sałatka z awokado z truskawkami i zielonym pieprzem
    Bardzo satysfakcjonująca sałatka - chrupka sałata, łagodne awokado, słodko-kwaśne truskawki, ostry pieprz... Doskonała przystawka lub lekka kolacja w ciepły dzień.
  • Francuska terrine z prawdziwków
    Bardzo prosta, bardzo elegancka przystawka - terrine z prawdziwków i koziego sera, pokrojona w plastry, podana z małą sałatką i świeżymi orzechami włoskimi.
  • Sałatka z ziemniaków z olejem z pestek dyni
    Oryginalna sałatka z ziemniaków pół na pół z ogórkiem, boczkiem i dodatkiem ciemnozielonego oleju z pestek dyni. Doskonała do sznycli (*!*3290*!*), możemy wówczas mówić, że sznycle wiedeńskie, a sałatka z Karyntii (tam produkuje się olej z pestek dyni).
  • Ostry sos pomarańczowy
    Jadłam z tym sosem ostrygi i były bardzo smaczne, choć zasadniczo wolę po prostu z cytryną i pieprzem. Ale krewetki z nim były fantastyczne!
  • Sos z kolendry do mięska z grilla
    Interesujących dodatków nigdy nie za wiele - miły sosik o meksykańskich korzeniach przyda się nam do polania grillowanej wołowiny lub kurczaka. Jeśli natomiast nie mamy w planach rozpalania grilla, sosem możemy polać filety z białej ryby przed zapieczeniem w piekarniku...


Podziel się linkiem:




Komentarze: