W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Risotto cytrynowe z bobem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Risotto cytrynowe z bobem

Pyszne, prawdziwie wiosenne risotto. Bób powinien być naprawdę młody, ziarenka drobne i delikatne.

Kraj pochodzenia: Włochy-Umbria/Toskania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g (1/4 kg) młodego bobu
  • cytryna
  • 50 g świeżo startego sera pecorino pus więcej do podania
  • 4 szklanki (1 litr) wywaru z kurczaka
  • 4 małe szalotki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 300 g ryżu do risotto (np. arborio)
  • 1/2 szklanki (125 ml) wytrawnego białego wina

Risotto cytrynowe z bobem - Opis przyrządzania:

Bób gotujemy 3-4 minuty w osolonej wodzie, po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Obieramy ziarenka z bladozielonych łupinek. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Specjalnym nożykiem ścinamy skórkę w formie cienkich pasków. Wywar z kurczaka wlewamy do garnka i podgrzewamy. Przez cały czas przygotowania risotta trzymamy wywar na małym ogniu, żeby mieć gorący na podorędziu. Szalotki i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy szalotki i czosnek i smażymy na małym ogniu, aż zmiękną, ale się nie zaczną rumienić. Dodajemy ryż i starannie mieszamy. Kiedy ryż zbieleje, wlewamy wino i gotujemy, mieszając, na dużym ogniu, aż zostanie wchłonięte przez ryż. Teraz zaczynamy dolewać gorący wywar, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Cały czas utrzymujemy dość duży ogień. Mieszamy. Kiedy ryż będzie ugotowany, ale wciąż al dente, zaś konsystencja risotta kremowa, dodajemy bób i skórkę z cytryny. Mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia, wsypujemy pecorino i dodajemy pozostałą łyżkę masła. Mieszamy dokładnie, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, żeby masło i ser się roztopiły. Podajemy z dodatkowym tartym serem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Risotto cytrynowe z bobem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Risotto cytrynowe z bobem przepisy:

  • Risotto z bobem i boczkiem
    Wiejskie, sycące risotto z plasterkami chrupkiego boczku na wierzchu - zarówno dla smaku, jak i dla ozdoby.
  • Risotto z łososiem i mascarpone
    Nowoczesne risotto z wędzonym łososiem, dodanym w ostatniej chwili. Eleganckie danie, zwłaszcza gdybyśmy do przybrania go użyli nie tylko koperku, ale i kawioru...
  • Absolutnie podstawowe risotto
    Podstawa wszelkich odmian risotta. Jeśli ten przepis nam się udaje, to udają się wszystkie inne, nawet najbardziej skomplikowane.
  • Risotto z rukolą na ostro
    Risotto we włoskich barwach narodowych.
  • Risotto z dynią i rukolą
    Włosi bardzo kochają dynię, zwłaszcza w primi piatti - a to makaron z sosem z dyni, a to słynne ravioli z dynią i szałwią, a to znów risotto, ot takie, jak to właśnie...




Podziel się linkiem:


Komentarze: