W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Risotto z rukolą na ostro

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Risotto z rukolą na ostro

Risotto we włoskich barwach narodowych.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 750 ml (3 szklanki) wywaru warzywnego
  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 250 g (ćwierć kilo) ryżu do risotto
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 300 g rukoli
  • 2 długie czerwone papryczki chilli
  • 100 ml kremowej śmietanki
  • 50 g świeżo startego parmezanu plus więcej do podania
  • gałka muszkatołowa

Risotto z rukolą na ostro - Opis przyrządzania:

Wywar wlewamy do garnka i podgrzewamy. Przez cały czas przygotowania risotta trzymamy wywar na małym ogniu. Szalotki i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy szalotki z czosnkiem i smażymy na małym ogniu, aż zmiękną, ale się nie zaczną rumienić. Wsypujemy ryż i starannie mieszamy. Kiedy ryż zbieleje, wlewamy wino i gotujemy, mieszając, na dużym ogniu, aż zostanie wchłonięte przez ryż. Teraz zaczynamy dolewać gorący wywar, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Cały czas utrzymujemy dość duży ogień. Mieszamy. Kiedy ryż będzie ugotowany, ale wciąż al dente, zaś konsystencja risotta kremowa, przestajemy dolewać wywar. W międzyczasie myjemy i osuszamy rukolę. Grubsze łodyżki odrywamy i wyrzucamy, resztę grubo siekamy. Papryczki myjemy, usuwamy ogonki, ziarenka i membrany. Kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy rukolę i papryczki. Smażymy, mieszając, przez 3 minuty. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Dodajemy rukolę z chilli do ryżu (kiedy już będzie al dente i przestaniemy dolewać wywar). Wsypujemy parmezan i trochę świeżo startej gałki, mieszamy i przykrywamy. Po 3-5 minutach risotto podajemy, wraz z dodatkowym tartym parmezanem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Risotto z rukolą na ostro: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Risotto z rukolą na ostro przepisy:

  • Absolutnie podstawowe risotto
    Podstawa wszelkich odmian risotta. Jeśli ten przepis nam się udaje, to udają się wszystkie inne, nawet najbardziej skomplikowane.
  • Risotto z łososiem i mascarpone
    Nowoczesne risotto z wędzonym łososiem, dodanym w ostatniej chwili. Eleganckie danie, zwłaszcza gdybyśmy do przybrania go użyli nie tylko koperku, ale i kawioru...
  • Risotto z prawdziwkami
    Bardzo smakowite i eleganckie risotto, o pięknej beżowej barwie. Robiłam je ostatnio na lunch dla Pań - włożyłam nieduże porcje do szklaneczek, na wierzch dałam rukolę i płatki parmezanu, oprószyłam wszystko świeżo zmielonym pieprzem. Chyba po raz pierwszy udało mi się podać risotto w ładny sposób...
  • Risotto z groszkiem
    Bardzo proste risotto o ujmującym wyglądzie. Doskonała kolacja w sytuacji, gdy niemal nic nie ma w domu jadalnego ;-)
  • Risotto z cukinią i rukolą
    Letnie, zielono risotto. Cukinie, jak zwykle - im mniejsze, tym lepsze.




Podziel się linkiem:


Komentarze: