W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka kolacyjna z paluszków krabowych

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka kolacyjna z paluszków krabowych

Błyskawiczna sałatka z 4 zaledwie składników. Znakomicie pasuje do grzanek lub razowego chleba.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 jajka
  • 12 paluszków krabowych (surimi)
  • 1/2 główki niezbyt dużego kalafiora
  • 4-5 łyżek dobrego majonezu

Sałatka kolacyjna z paluszków krabowych - Opis przyrządzania:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek. Kroimy jajka w drobną kostkę.
Paluszki krabowe wyjmujemy z plastikowych osłonek i drobno siekamy - wystarczy pokroić w cienkie plasterki, a same odpowiednio się rozlecą.
Kalafior starannie płuczemy i osuszamy, po czym dzielimy na różyczki i drobno siekamy - kalafior z racji swojej budowy sam będzie się drobno kruszył, siekać staranniej trzeba tylko łodyżki. Grube części łodyg wyrzucamy (można dodać je wraz z włoszczyzną do rosołu).
Mieszamy razem jajka, paluszki i kalafior. Dodajemy tyle majonezu, żeby wszystkie składniki zaczęły lekko się ze sobą sklejać. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku.
Podajemy z grzankami lub razowym chlebem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Sałatka kolacyjna z paluszków krabowych: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Sałatka kolacyjna z paluszków krabowych przepisy:

  • Mężowska sałatka z jajek
    Ulubiona sałatka mojego Męża - jest szczęśliwie tak prosta, że może ją sobie przyrządzić sam, jeśli tylko jej zapragnie (a zła żona nie zrobi).
  • Sałatka ziemniaczana z kwaśną śmietaną
    Pyszna niemiecka sałatka z gęstym, ziołowym sosem. Doskonały przykład, jak wiele znakomitych dań można zrobić ze skromnych ziemniaków.
  • Sałata ze smażonym kalafiorem
    Smażony lub pieczony kalafior jest znacznie smaczniejszy, niż gotowany (przynajmniej moim zdaniem). W tej sałatce kalafior z patelni podajemy na liściach rzymskiej sałaty, polany kremowym sosem.
  • Sałatka z czasów gierkowskiej prosperity
    Sałatka z czasów, gdy zachłystywaliśmy się powszechną dostępnością ananasa w puszce. Retro, ale ciągle robi wrażenie.
  • Sałatka Waldorf
    Znana na całym świecie sałatka z nowojorskiego hotelu Waldorf Astoria. Oto dowód na to, jak dysponując skromnymi środkami można zrobić międzynarodową karierę...


Podziel się linkiem:




Komentarze: