W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z cykorii z melonem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka z cykorii z melonem

Sałatka na jesienno-zimowe przesilenie: melony już się kończą, cykoria dopiero zaczyna.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 kolby cykorii
  • dojrzały melon o pomarańczowym miąższu
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • garść listków rukoli

Sałatka z cykorii z melonem - Opis przyrządzania:

Cykorię obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy gorzkawy głąb, zaś listki kroimy w paski (w poprzek kolb) szerokości 2 cm. Płuczemy na sicie i bardzo dokładnie osączamy. Melon kroimy na pół, usuwamy pestki. Z miąższu wycinamy specjalną łyżeczką kulki - a jeśli nam jej brak, to obieramy melon ze skórki i kroimy miąższ w zgrabną kostkę. Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy na średnim ogniu na złoty kolor, cały czas pilnując, bo strasznie łatwo się przypalają. Mieszamy śmietanę z mlekiem i sokiem z cytryny. Dodajemy łyżeczkę cukru oraz sól i dużo pieprzu do smaku. Ukręcamy na gładki sos. Rukolę myjemy i osuszamy w ściereczce. Cykorię mieszamy z melonem i rozkładamy na talerze (najładniej wygląda sałatka na talerzach białych lub zielonych). Polewamy sosem, a na wierzch rzucamy kilka listków rukoli. Podajemy od razu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sałatka z cykorii z melonem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sałatka z cykorii z melonem przepisy:

  • Sałatka z melonem i ogórkiem
    Przystawka? Sałatka? Dodatek? Deser?
  • Pikantna sałatka z melona
    Bardzo prosta i równie odświeżająca sałatka z dwu rodzajów melona. Świetna na upalne dni, jako przystawka lub dodatek do grillowanego kurczaka w jakiejś egzotycznej marynacie. Albo do sporej porcji krewetek...
  • Sałatka "przedzimowa"
    To jest sałatka pod każdym względem warta uwagi - po pierwsze, naładowana jest witaminami (wszystkie te warzywa i owoce) i innymi dobrociami, typu właściwe tłuszcze (łosoś i orzechy), mikro- i makroelementy (burak, rzodkiewka) i inne takie (nie znam się na tym, ale coś tam słyszałam), a to szalenie przyda nam się przed zimą; po drugie - wykorzystujemy do niej rozmaite resztki, z którymi nie wiadomo, co zrobić; po trzecie - jest pyszna i bardzo kolorowa, najlepiej więc rozpogodzić nią jakiś szczególnie ponury jesienny dzionek.
  • Melon w prosecco
    Na trawie był dziś pierwszy poranny szron... Ale słońce świeci tak mocno i chmury są tak sierpniowe w charakterze, że mi się jeszcze jeden włoski deser przypomniał. Tak dla ochłody...
  • Zimowa sałatka z mulami
    Gorzkawe liście rozmaitych sałat, słona szynka parmeńska i łagodne mięso małży - doskonała kombinacja. Bardzo dobrze sałatka ta sprawdza się na przyjęciach bufetowych: ładnie się prezentuje, jest lekka i oryginalna, a poza tym zimowe sałaty nie więdną tak szybko pod wpływem sosu, jak zwykły to czynić delikatne sałaty letnie.




Podziel się linkiem:


Komentarze: