W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z cykorii z melonem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sałatki

Sałatka z cykorii z melonem

Sałatka na jesienno-zimowe przesilenie: melony już się kończą, cykoria dopiero zaczyna.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 kolby cykorii
  • dojrzaÅ‚y melon o pomaraÅ„czowym miąższu
  • 2 Å‚yżki orzeszków piniowych
  • szklanka gÄ™stej kwaÅ›nej Å›mietany
  • 5 Å‚yżek mleka
  • 3 Å‚yżki soku z cytryny
  • garść listków rukoli

Sałatka z cykorii z melonem - Opis przyrządzania:

Cykorię obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy gorzkawy głąb, zaś listki kroimy w paski (w poprzek kolb) szerokości 2 cm. Płuczemy na sicie i bardzo dokładnie osączamy. Melon kroimy na pół, usuwamy pestki. Z miąższu wycinamy specjalną łyżeczką kulki - a jeśli nam jej brak, to obieramy melon ze skórki i kroimy miąższ w zgrabną kostkę. Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy na średnim ogniu na złoty kolor, cały czas pilnując, bo strasznie łatwo się przypalają. Mieszamy śmietanę z mlekiem i sokiem z cytryny. Dodajemy łyżeczkę cukru oraz sól i dużo pieprzu do smaku. Ukręcamy na gładki sos. Rukolę myjemy i osuszamy w ściereczce. Cykorię mieszamy z melonem i rozkładamy na talerze (najładniej wygląda sałatka na talerzach białych lub zielonych). Polewamy sosem, a na wierzch rzucamy kilka listków rukoli. Podajemy od razu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sałatka z cykorii z melonem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: