W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z kurczaka z kuskusem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka z kurczaka z kuskusem

Solidna, obiadowa lub kolacyjna sałatka. Możemy również podać ją gościom na przyjęciu stojącym, gdyż nie wymaga użycia noża, a jest dostatecznie oryginalna, by stanowić temat konwersacji ;-)

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kurczak z rożna (gotowy)
  • 1/4 kg (250 g) kuskusu
  • oliwa z oliwek
  • 100 g obranych migdałów
  • 2 małe czerwone cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki kaparów
  • cytrynowy dressing z kolendrą

Sałatka z kurczaka z kuskusem - Opis przyrządzania:

Z kurczaka zdejmujemy skórę, mięso oddzielamy od kości i dzielimy na małe kawałki. Kuskus wsypujemy do miski, dodajemy łyżeczkę soli i łyżkę oliwy. Starannie mieszamy i zalewamy wrzątkiem - powinien sięgać odrobinę ponad poziom kuskusu. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w spokoju na kwadrans. Migdały wsypujemy na patelnię, dolewamy łyżkę-dwie oliwy i podpiekamy na złoty kolor. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Cebule obieramy, kroimy na pół i każdą połówkę w cieniutkie plasterki. Lekko solimy i ugniatamy chwilę ręką. Natkę myjemy, osuszamy i obrywamy listki. W dużej misce mieszamy kurczaka, kuskus, migdały, cebulę, natkę i osączone z zalewy kapary. Dodajemy cytrynowy dressing i starannie wszystko mieszamy. Ewentualnie solimy do smaku. Do czasu podania przechowujemy w chłodnym miejscu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Sałatka z kurczaka z kuskusem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sałatka z kurczaka z kuskusem przepisy:

  • Kuskus z migdałami i orzeszkami piniowymi
    Ostro przyprawiony harissą kuskus, doskonały do rozmaitych tażinów. Przypieczone na rumiano migdały i orzeszki piniowe dodają charakteru.
  • Ni to sałatka, ni to dressing
    Przepis ten narodził się w sytuacji kryzysowej, kiedy zepsuł mi się samochód, a musiałam szybko wymyślić elegancką przystawkę na lunch dla ośmiu pań... Szybki przegląd lodówki - dobrze, że zawsze mam dużo warzyw - i wyszło mi, że najłatwiej będzie zrobić napoleonki z duszonymi porami i sosem z niebieskiego sera, a do tego coś kwaskowatego, witaminowego i ożywczego, czyli właśnie ten sałatkowy dressing na bazie sałatki Waldorf.
  • Kuskus pełnoziarnisty z ziołami i limetką
    Kupiłam niedawno pełnoziarnisty (razowy) kuskus, bardzo pyszny. A że kuskus robi się błyskawicznie - "Mamo, jest coś do jedzenia???" - jest zawsze mile widziany w mojej kuchni. No i te wszystkie zieloności - mimo śniegu i niewielkiego mrozu na moim balkonie mięta ma się zupełnie nieźle... I jeszcze mój ukochany różowy pieprz, którego mam w domu chyba pół kilo. Nie z chciwości, tylko ze sklerozy, bo kiedy widzę w sklepie różowy pieprz, to nie mogę sobie przypomnieć, czy mam jeszcze w domu zapas i na wszelki wypadek kupuję...
  • Dressing z zielonym pieprzem
    Łagodny sos z lekko rozgniecionymi ziarnami zielonego pieprzu - doskonały do sałaty lodowej, cykorii oraz sałat z kurczakiem, szynką lub żółtym serem.
  • Kuskus ziołowy
    Dekoracyjny i błyskawiczny dodatek do białego mięsa, ryby lub krewetek.




Podziel się linkiem:


Komentarze: