W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z pieczonej papryki z pomidorami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka z pieczonej papryki z pomidorami

Klasyczna kombinacja z krajów Maghrebu.

Kraj pochodzenia: Północna Afryka

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 strąki czerwonej papryki
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 3 duże pomidory
  • pęczek świeżej kolendry
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • 2 łyżki kaparów
  • mielony kmin rzymski

Sałatka z pieczonej papryki z pomidorami - Opis przyrządzania:

Papryki grillujemy (patrz: Pieczone papryki ). Razem z papryką pieczemy nieobrane ząbki czosnku.
Podczas pieczenia czosnek raz odwracamy, a kiedy zmięknie, wyjmujemy, obieramy i siekamy.
Paprykę obieramy z przypieczonej skorki i kroimy w niedużą kostkę.
Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę, po czym kroimy w kostkę.
Kolendrę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Mieszamy razem paprykę, czosnek, pomidory i kolendrę. Dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek i sok z połowy cytryny.
Kapary odsączamy z zalewy i dodajemy do sałatki.
Doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminem rzymskim. Przed podaniem wstawiamy na chwilę do lodówki, o ile czas i głód nam pozwolą.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sałatka z pieczonej papryki z pomidorami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Sałatka z pieczonej papryki z pomidorami przepisy:

  • Sos Romesco
    Romesco podaje się tradycyjnie do pieczonej cebulki dymki (konkretnie do jej katalońskiej odmiany), ale pasuje naprawdę do wszystkiego - wszelkich warzyw, ryb i mięs, szczególnie z grilla. Robimy go w lecie, gdyż jakość papryki i pomidorów jest tu naprawdę kluczowa.
  • Spirelli z tuńczykiem i kaparami
    Sycący, pełen zdecydowanych smaków makaron z "zapuszkowanym" tuńczykiem.
  • Gazpacho z bazylią
    Proste gazpacho z miłym włoskim posmakiem bazylii. Danie odpowiednie na największe upały.
  • Szermula (chermoula)
    Kanoniczna marynata krajów Maghrebu, używana przede wszystkim do marynowania ryb i owoców morza. Możemy także marynować w niej białe mięso (kurczak z szermulą jest doskonały) lub użyć do przyprawienia gotowych już dań z grilla lub patelni. Patrz: *!*3926*!*
  • Odja (odża) z krewetkami
    Odja to marokańskie danie z jajek duszonych w sosie z dodatkami - w tym przypadku z krewetkami. Ilość harissy, palącej paprykowej pasty, ustalamy sobie sami, zgodnie z osobniczą odpornością na kapsaicynę.




Podziel się linkiem:


Komentarze: