W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z wędzonego kurczaka z granatami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka z wędzonego kurczaka z granatami

Zimowa sałata, doskonale nadająca się na lekki lunch.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • dojrzały owoc granatu
  • dojrzałe awokado
  • mała główka radicchio
  • 300 g wędzonego kurczaka
  • olej z orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki soku z limetki
  • łyżeczka musztardy z Dijon

Sałatka z wędzonego kurczaka z granatami - Opis przyrządzania:

Owoc granatu kroimy na pół. Wydłubujemy czerwone ziarenka (konkretnie pestki otoczone czerwonym sokiem), usuwając białawą, gorzką membranę i skórkę. Awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i zdejmujemy skórkę. Miąższ kroimy w cienkie, długie plastry. Radicchio kroimy w ćwiartki, a potem w cienki "makaronik". Płuczemy na sitku i starannie osuszamy. Wędzonego kurczaka obieramy ze skóry i kości. Mięso dzielimy na małe kawałki. Radicchio dzielimy między 4 spore talerze. Na radicchio układamy plastry awokado, a na nich - kurczaka. Posypujemy ziarenkami granatu. Z 4 łyżek oleju, soku z pomarańczy i limetki oraz musztardy ukręcamy gładki sos. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Polewamy sosem sałatkę i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Sałatka z wędzonego kurczaka z granatami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sałatka z wędzonego kurczaka z granatami przepisy:

  • Sałatka "przedzimowa"
    To jest sałatka pod każdym względem warta uwagi - po pierwsze, naładowana jest witaminami (wszystkie te warzywa i owoce) i innymi dobrociami, typu właściwe tłuszcze (łosoś i orzechy), mikro- i makroelementy (burak, rzodkiewka) i inne takie (nie znam się na tym, ale coś tam słyszałam), a to szalenie przyda nam się przed zimą; po drugie - wykorzystujemy do niej rozmaite resztki, z którymi nie wiadomo, co zrobić; po trzecie - jest pyszna i bardzo kolorowa, najlepiej więc rozpogodzić nią jakiś szczególnie ponury jesienny dzionek.
  • Winegret z jajkiem
    Solidny sos do trwalszych sałat - lodowej, radicchio, rzymskiej, endywii.
  • Spaghetti z radicchio nr 2 Spaghetti z radicchio nr 2
    Radicchio jest przyjemnie gorzkawe, a na ciepło ma bardzo intrygujący smak, świetnie współgrający z makaronem i kremowym włoskim serem. Doskonała pasta.
  • Sałatka z kurczaka z awokado
    Przyjemna dla oka lunchowa sałatka - można do niej wykorzystać resztki kurczaka z rożna lub z rosołu. Jeżeli jemy sałatkę z talerzy, układamy ją na liściach sałaty; jeśli zaś chcemy ją zabrać w pudełku do pracy, to dodajmy raczej młode listki surowego szpinaku - nie tak prędko zwiędną.
  • Omlet z łososiem i awokado
    Bardzo przyjemne danie dla dwojga - omlety w ogóle powinno się przyrządzać dla niedużej ilości osób - ot, na przykład na walentynkową kolację... lub też na śniadanie nazajutrz!




Podziel się linkiem:


Komentarze: