W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Salsa z klementynek

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Salsa z klementynek

Słodko-kwaśna, kolorowa i optymistyczna salsa jest doskonałym dodatkiem do białej smażonej ryby, a także - mniej oczekiwanie - do wędzonej makreli.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 klementynki
  • czerwona papryczka chilli
  • mały pęczek świeżej kolendry
  • 2 cebulki dymki

Salsa z klementynek - Opis przyrządzania:

Z wyszorowanych klementynek obieramy skórkę. Miąższ dzielimy na cząstki, zdejmując wszelkie białe błonki i grubo siekamy. Papryczkę chilli kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy nasion. Drobno siekamy. Kolendrę i dymkę myjemy, suszymy i drobno siekamy. Klementynki mieszamy z papryczką, kolendrą i dymką. Lekko solimy do smaku, mieszamy i podajemy w temperaturze pokojowej.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Salsa z klementynek: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Salsa z klementynek przepisy:

  • Salsa żurawinowa
    Typowe dla kuchni amerykańskiej łączenie składników i stylów: żurawiny z północy, limetki i czerwone chilli z południa, forma w ogóle meksykańska. Bardzo smaczny, bardzo zdrowy zimowy dodatek do chudego mięsa lub żółtych serów.
  • Salsa z melona
    Orzeźwiający dodatek do białego mięsa - z patelni, z grilla - ryby i krewetek. Pyszne i błyskawiczne.
  • Salsa ze świeżego ananasa
    Ananas, chilli i curry to kombinacja doskonała. Świetny dodatek do każdej rzeczy z grilla.
  • Ostra salsa z ananasa
    Mocno pikantna, ożywcza salsa - znakomity dodatek do wszelkich mięs z grilla. Ilość papryczek chilli regulujemy zgodnie z upodobaniem do ostrości. Ostatnio robiłam tę salsę z zapuszkowanego ananasa, ale lepszy oczywiście byłby świeży.
  • Salsa z mango
    Słodko-pikantny dodatek do krewetek z grilla (mmm), pieczonej ryby lub smażonej piersi z kury.




Podziel się linkiem:


Komentarze: