Nie ma Świąt bez sernika. U nas w domu właśnie bez takiego.
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: mała tortownica
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sernik mojej Mamusi - Opis przyrzÄ…dzania:
Małą tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem, dodając po jednym 3 żółtka, a potem sok z cytryny. Cały czas ucierając, dodajemy po łyżce biały ser, na zmianę z budyniem.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie, acz starannie, metalową dużą łyżką, mieszamy z masą serową. Na koniec delikatnie mieszamy z bakaliami i przelewamy masę do tortownicy. Wstawiamy do piekarnika na mniej więcej godzinę - jeśli wierzch będzie się zbyt rumienił, przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.
Upieczony sernik studzimy w formie.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Sernik mojej Mamusi: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna