W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Śledzik w musztardowym sosie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Śledzik w musztardowym sosie

Zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań: śledzie i 2 rodzaje musztardy w jednym... Mmm.

Kraj pochodzenia: Skandynawia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 filety z solonego śledzia
  • 2 łyżki gruboziarnistej musztardy
  • 2 łyżki musztardy z Dijon
  • łyżka płynnego miodu
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • pęczek koperku
  • dobry ocet winny

Śledzik w musztardowym sosie - Opis przyrządzania:

Śledzie opłukujemy w zimnej wodzie - nie ma potrzeby moczenia ich, gdyż gotowe filety na tackach są już odpowiednio wymoczone i odsolone. Filety kroimy w kawałki na jeden kęs. Oba rodzaje musztardy mieszamy z miodem i dodajemy śmietanę - tyle, ile lubimy; ja np. wolę intensywny smak musztardy, ale to już kwestia gustu. Koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Połowę koperku dodajemy do sosu. Sos doprawiamy do smaku solą (raczej mało) i pieprzem. Jeśli jest mało kwaśny, dodajemy troszeczkę octu winnego. Sosem polewamy kawałki śledzi. Z wierzchu posypujemy resztą koperku. Podajemy z razowym chlebem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Śledzik w musztardowym sosie: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Śledzik w musztardowym sosie przepisy:

  • Sos do gravadlaxa
    Najprostsza i najbardziej klasyczna wersja sosu do łososia marynowanego w soli, cukrze i koperku, czyli gravadlaksa. Wprawdzie znajoma Norweżka mówiła mi, że u niej do takiego łososia tradycyjnie podaje się ciepły sos z ananasa z puszki, ale nie dała (na razie) przepisu...
  • Sandwicz Racheli (wariacja na temat Reuben's Sandwich)
    Za oknem zawierucha i popękane szyny tramwajowe, a my rozparci w fotelu, w telewizji "Pół żartem, pół serio", na kolanach talerz z ciepłą kanapką z roztopionym pysznie serem...
  • Pieczona makrela z musztardowym sosem
    Świeża makrela jest doskonała po upieczeniu, gdyż jest dość tłuste mięso nie wysycha w piekarniku. W tej wersji upieczoną rybę polewamy gęstym musztardowym sosem; dobrze byłoby dać jeszcze kilka młodych kartofelków z wody...
  • Pory z kaparami i jajkiem
    Znakomity dodatek do białej ryby - mięciutkie pory i sos z dodatkiem złocistego oleju rzepakowego (trzeba tylko użyć olej z pierwszego tłoczenia). Takie pory można też podać na przystawkę lub jako dodatek do rozmaitych postaci wieprzowiny (pieczony boczek, gotowana golonka).
  • Chutney z jabłek i papryki
    Delikatny chutney z dużymi kawałkami jabłek.




Podziel się linkiem:


Komentarze: