W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Śliwki w czerwonym winie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Śliwki w czerwonym winie

Nietypowy deser, tylko dla dorosłych. Suszone śliwki nasiąkają pysznym, niezbyt słodkim syropem. Podajemy odsączone, do cynamonowego parfait, deseru panna cotta lub do kremu celeste.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 łyżki płynnego miodu
  • łyżka marmolady pomarańczowej
  • 36 dobrych suszonych śliwek (najlepiej francuskich lub ostatecznie kalifornijskich)
  • 1/2 butelki dobrego czerwonego wytrawnego wina (np. Bordeaux)

Śliwki w czerwonym winie - Opis przyrządzania:

Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy miód i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 10 minut na średnim ogniu. Dodajemy marmoladę pomarańczową. Mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia. Zimny syrop przelewamy do szklanej lub porcelanowej miski i wrzucamy suszone śliwki . Dolewamy wino. Naczynie ze śliwkami przykrywamy i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 doby. Podajemy odsączone z syropu do różnych kremowych deserów.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Śliwki w czerwonym winie: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Śliwki w czerwonym winie przepisy:

  • Kompot wigilijny (po mojemu)
    Tradycyjny kompot z suszonych owoców przybrał u mnie w domu postać deseru, podawanego po karpiu, a przed bakaliami (wniesienie ich jest sygnałem do zajrzenia pod choinkę). Uwaga - suszone owoce poprawiają trawienie!
  • Risotto z prawdziwkami
    Bardzo smakowite i eleganckie risotto, o pięknej beżowej barwie. Robiłam je ostatnio na lunch dla Pań - włożyłam nieduże porcje do szklaneczek, na wierzch dałam rukolę i płatki parmezanu, oprószyłam wszystko świeżo zmielonym pieprzem. Chyba po raz pierwszy udało mi się podać risotto w ładny sposób...
  • Marynata węgierska
    Znakomita, lekko pikantna marynata ze śliwek i papryki.
  • Bigos, po prostu bigos
    To jest prawdziwie staroświecki bigos - ciemny, 3 dni gotowany, bez dodatku pomidorów, intensywny w smaku. Niegdyś bigos był daniem śniadaniowym, ale czasy i obyczaje się zmieniły i teraz najlepiej podać go na obiad - z kartoflami lub chlebem.
  • Śliwki z kruszonką
    Świetny rodzinny deser na jesienną niepogodę. Gorące śliwki pachną wyjątkowo smakowicie, a słodki wierzch przyjemnie chrupie (dzięki płatkom owsianym i orzechom).




Podziel się linkiem:


Komentarze: