W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sok z ananasa i mięty

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Sok z ananasa i mięty

Szczerze mówiąc, nie mam zielonego pojęcia, czy świetny ten napój naprawdę pochodzi z Mauritiusa. Ania i ja zostałyśmy nim poczęstowane na egzotycznym festynie, gdzie wszyscy przysięgali, że jest on typowy dla tej wyspy. Ale czy naprawdę na Mauritiusie rośnie mięta?

Kraj pochodzenia: Mauritius

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • świeży ananas
  • świeża mięta
  • lód

Sok z ananasa i mięty - Opis przyrządzania:

Dojrzały ananas myjemy i osuszamy. Odcinamy pióropusz liści i podstawę. Stawiamy ananas pionowo i ostrym nożem, od góry do dołu, ścinamy pasy skórki. Ananas kroimy pionowo na 4 części i wycinamy twardy rdzeń. Miąższ kroimy w kawałki. Pęczek świeżej mięty myjemy, osuszamy i grubo siekamy. Kawałki ananasa i miętę wrzucamy do malaksera. Dolewamy pół szklanki wody i 4 duże kostki lodu. Miksujemy, aż napój będzie miał jasnozielony kolor i gładką konsystencję. Przelewamy do 4 szklaneczek i dekorujemy kawałkiem ananasa lub plasterkiem limetki. Podajemy natychmiast. Świetny aperitif dla nieuznających alkoholu!

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Sok z ananasa i mięty: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Sok z ananasa i mięty przepisy:

  • Szaszłyki z miodem i musztardą
    Rozpoczynamy nowy sezon grillowania, naszego sportu narodowego. A dobrych pomysłów nigdy za wiele.
  • Napój ananasowo-imbirowy
    Słodko-ostry, egzotyczny, odświeżający napój z Wybrzeża Kości Słoniowej! Dla oszczędnych - do napoju używamy tylko skórkę, miąższ zjadamy po prostu na deser.
  • Polędwiczki ze świeżym ananasem
    Brzmi strasznie banalnie, ale jest to naprawdę smaczne, słodko-kwaśne danie. Takie jakby "niemal egzotyczne", ale jeszcze nie całkiem... Podajemy z długoziarnistym ryżem i prostą sałatką z cykorii.
  • Ananasowe tiramisu (prawie)
    Bardzo sobie cenię świeży ananas - trzeba tylko uważać, żeby dobrze dojrzał, bo od niedojrzałego strasznie cierpnie język. Ten deser to niezupełnie tiramisu, bo brak w nim kawy i biszkoptów, ale krem jest taki sam. Po prostu lżejsze wcielenie.
  • Ananas pieczony z anyżkiem gwiazdkowym
    Świetne zakończenie kolacji w stylu (rozmaicie) azjatyckim. Kulka dobrych lodów kokosowych byłaby tu całkiem na miejscu...




Podziel się linkiem:


Komentarze: