W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos Melba

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos Melba

Nie jest to klasyczny sos, jaki używamy do lodów a la Melba. Ten sos łączy w sobie brzoskwinie i maliny, a dodatek brandy przyjemnie go zaostrza. Podajemy na ciepło lub zimno.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • puszka brzoskwiń w syropie (450 g)
  • 200 g malin
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżka mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki brandy

Sos Melba - Opis przyrządzania:

Brzoskwinie odsączamy na sicie, zachowując 2/3 szklanki syropu. Przekładamy owoce do blendera, dodajemy maliny i miksujemy na gładkie piure. Przecieramy przez sitko, żeby usunąć pestki. Przelewamy piure do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. W kubku mieszamy łyżkę mąki ryżowej z zachowanym syropem brzoskwiniowym. Wlewamy do gorącego piure owocowego, mieszamy i gotujemy na dużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy brandy. Mieszamy. Podajemy na ciepło lub zimno.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Sos Melba: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sos Melba przepisy:

  • Sos morelowy z rumem
    Słodki, kremowy i zdecydowanie tuczący sos morelowy podajemy do słodkich zapiekanek, biszkoptu z kremem lub owocami, lodów...
  • Krem Celeste
    Elegancki, orzeźwiający krem z dodatkiem kwaśnej śmietany. Doskonały deser na upalne dni, znakomicie pasuje do wszelkich letnich owoców. W zimie najlepszym dodatkiem będzie sałatka z pomarańczy lub plasterki kiwi.
  • Sos cynamonowy
    Doskonały sos budyniowy, pasuje przede wszystkim do szarlotki, ale także np. pieczonych jesiennych owoców.
  • Pasztet z wątróbek i szalotek
    Delikatny i smaczny kremowy pasztet do smarowania kawałków ciepłych grzanek. Dobra "gościowa" przystawka.
  • Ciasto marchewkowo-migdałowe
    Kolejna wersja popularnego szwajcarskiego ciasta, uszlachetnionego tym razem odrobiną brandy. Podajemy z bitą śmietaną.




Podziel się linkiem:


Komentarze: