W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos bazyliowy z bekonem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sosy

Sos bazyliowy z bekonem

Kremowy sos z chrupiącymi skwarkami, doskonały do zielonych szparagów, jajek w koszulkach i białego mięsa.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 50 g bekonu
  • oliwa z oliwek
  • czubata Å‚yżka masÅ‚a
  • 2 Å‚yżeczki zwykÅ‚ej mÄ…ki
  • 300 ml wywaru warzywnego
  • pÄ™czek bazylii
  • 150 ml kremowej Å›mietanki

Sos bazyliowy z bekonem - Opis przyrzÄ…dzania:

Bekon kroimy w drobniutkie skwareczki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy bekon i smażymy, często mieszając, aż bekon będzie chrupki i złocisty. Wyjmujemy skwarki i osączamy je na kawałku papieru kuchennego. Do tłuszczu na patelni dodajemy masło. Kiedy się rozpuści, dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy przez minutę na maleńkim ogniu. Dodajemy po trochu wywar, za każdym dolaniem starannie mieszając. Gotujemy sos przez 5 minut na małym ogniu. Bazylię płuczemy, osuszamy i miksujemy w blenderze wraz ze śmietanką. Dolewamy do sosu, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Tuż przed podaniem posypujemy sos skwareczkami z bekonu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Sos bazyliowy z bekonem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sos bazyliowy z bekonem przepisy:

  • Roladki z cielÄ™ciny z suszonymi pomidorami
    Sympatyczne niedzielne danie. Roladki podajemy z dużą ilością pysznego, śmietanowego sosu, trzeba więc zrobić do nich coś, co pozwoli ten sos w pełni zużytkować: na przykład ryż, piure ziemniaczane lub drobne kluseczki.
  • SaÅ‚atka z kurczaka z awokado i bekonem
    Z pieczonego kurczaka u nas w domu najpierw znikają nóżki i skrzydełka (tu nawet odrobinę poczuwam się do winy). Potem zostają piersi i nie bardzo wiadomo, co z nimi zrobić... Wtedy robię na kolację taką właśnie sałatkę - inspirowaną przepisem samej Nigelli Lawson! - z awokado, smażonym boczkiem (lub bekonem) i taką sałatą, jaką uda się znaleźć w lodówce. Sałatka jest naprawdę smaczna i nawet moje kapryśne Dzieci ją lubią (i zjadają do końca, co jest wszak ważniejsze)!
  • Omlet Tex-Mex
    Świetne danie na wakacyjne śniadanie, ale i na lunch takim omletem zapewne nikt nie pogardzi, wystarczy podać doń miskę sałaty i jakąś salsę.
  • Gulasz z sarny
    Apetycznie brunatny gulasz ze szlachetnej dziczyzny - w sezonie łowieckim idealne danie na niedzielny obiad. Doskonałym dodatkiem są małe kładzione kluseczki, duszona marchewka i wielka micha sałaty.
  • Tarta z cebulÄ… i jabÅ‚kami
    Znakomita tarta kolacyjna, z jabłkami, cebulką, boczkiem i serem. Czyż zawsze musi być szarlotka?




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: