W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos do ryb na zimno

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sosy

Sos do ryb na zimno

Znalazłam kartkę z ręcznie napisanym tym właśnie przepisem w jakiejś starej rodzinnej książce kucharskiej. Chyba wart jest spróbowania?

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 jajka
  • Å‚yżeczka ostrej musztardy
  • Å‚yżka dobrego octu winnego
  • oliwa z oliwek
  • maÅ‚a szalotka

Sos do ryb na zimno - Opis przyrzÄ…dzania:

Jajka gotujemy na twardo (8 minut od momentu zagotowania wody), studzimy w zimnej wodzie i obieramy. Wyjmujemy żółtka (białka nie będą nam potrzebne).
Rozcieramy żółtka z musztardą na gładką masę, dolewając ocet. Cały czas ucierając, dolewamy 3-4 łyżki oliwy. Powinien powstać gęsty gładki sos. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku.
SzalotkÄ™ obieramy i drobniutko siekamy, dodajemy do sosu.
Podajemy do Å‚ososia gotowanego na zimno lub karpia w galarecie (lub jakiejÅ› innej ryby na zimno).

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Sos do ryb na zimno: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Sos do ryb na zimno przepisy:

  • Sos cynamonowy
    Doskonały sos budyniowy, pasuje przede wszystkim do szarlotki, ale także np. pieczonych jesiennych owoców.
  • Terrine z hiszpaÅ„skiej tortilli
    Popularny klasyk - hiszpańska tortilla z ziemniaków - podana w nowy sposób. Danie dostatecznie eleganckie, by zaproponować je gościom na proszony obiad, jednocześnie tak proste, że można je podać na codzienną, rodzinną kolację. Nie chcę się chwalić, ale to mój własny, autorski przepis.
  • Sos z anchois (do saÅ‚atki ziemniaczanej, jajek na twardo, kalafiora...)
    Majonezowy, domowy, dość ostry sos sałatkowy - doskonały jako dressing do sałatki ziemniaczanej. Możemy też z tym sosem wymieszać ugotowany, twardawy kalafior, zielony groszek i rzodkiewki w plasterkach - pyszne!
  • Sos cytrynowo-imbirowy
    Dość intensywny w smaku sos o różnorakim zastosowaniu - możemy w nim maczać kawałki usmażonego kurczaka lub też możemy go wymieszać z mięsem i warzywami i podac z ryżem, jako pseudochińszczyznę.
  • Winegret z jajkiem
    Solidny sos do trwalszych sałat - lodowej, radicchio, rzymskiej, endywii.


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: