W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos pomarańczowy do szparagów

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos pomarańczowy do szparagów

Lekki sos typu winegret, z dodatkiem pomarańczy. Dobrze się sprawdza nie tylko ze szparagami, ale i z cykorią czy tartą marchewką.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • pomarańcza
  • łyżka soku z cytryny
  • 8 łyżek oliwy z oliwek

Sos pomarańczowy do szparagów - Opis przyrządzania:

Pomarańczę filetujemy, czyli ścinamy skórkę, zaś poszczególne cząstki wycinamy ostrym nożem spomiędzy membran. Sok zachowujemy - potrzeba nam mniej więcej 4 łyżki. Mieszamy dobrze (np. wstrząsamy w starannie zakręconym słoiku) sok pomarańczowy, sok cytrynowy i oliwę z solą i pieprzem. Dodajemy cząstki pomarańczy i mieszamy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sos pomarańczowy do szparagów: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sos pomarańczowy do szparagów przepisy:

  • Mimoza
    Uwaga, kochani! Ten przepis ma numer 1000!!! (a jest to uroczysty śniadaniowy koktajl na wielkie okazje; dla tych, którzy mogą pijać przed południem).
  • Surówka z kopru włoskiego i pomarańczy nr 2
    Bardzo odświeżająca i - co istotne w świątecznym okresie - znakomita na trawienie surówka. Pasuje znakomicie zarówno do pieczonego schabu, jak i jagnięciny.
  • Kurczak z pomarańczami
    Szybkie danie z piersi kurzych, w sam raz na niedzielny obiad lub kolację, gdy wpadli goście. Do takiego kurczaka świetnie pasuje błyskawiczny kuskus lub po prostu chrupiąca bagietka.
  • Przegrzebki w sosie pomarańczowym
    Czysty luksus, choć sam przepis jest prościutki. Problem polega tylko na tym, że jeśli podajemy je gościom na przystawkę, to resztę menu musimy ułożyć stosownie elegancko i luksusowo...
  • Kurczak w sosie morelowym
    Szybkie danie dla wielbicieli mięsa z owocami i dla tych, którzy nie lubią męczyć się w kuchni - łagodny sos z morelami i pomarańczą robi się błyskawicznie, zaś kurczaka kupujemy gotowego z rożna lub wyciągamy z rosołu.




Podziel się linkiem:


Komentarze: