W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos śliwkowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos śliwkowy

Ciemny, słodko-pikantny sos. Doskonały do smażonych kalmarów, pieczonych ziemniaków, kaczki...

Kraj pochodzenia: Chiny

Liczba porcji: 1 i 1/2 szklanki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • olej z orzeszków ziemnych
  • ząbek czosnku
  • szklanka powideł śliwkowych
  • 1/3 szklanki octu ryżowego
  • 2 łyżki gotowego sosu chilli

Sos śliwkowy - Opis przyrządzania:

W małym rondelku rozgrzewamy łyżeczkę oleju z orzeszków ziemnych. Wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku i smażymy na małym ogniu, aż zacznie zmieniać kolor. Dodajemy powidła, ocet ryżowy i sos chilli. Mieszamy, podgrzewając na małym ogniu, aż sos będzie jednolity. Jeśli jest zbyt gęsty, dodajemy troszkę gorącej wody. Podajemy na ciepło lub zimno.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sos śliwkowy: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Sos śliwkowy przepisy:

  • Tempeh Goreng Tempeh Goreng
    Kochani, jest jedno z najlepszych dań, jakie jadłam ostatnio! Przepis pochodzi od mojej holenderskiej przyjaciółki Margot, wielbicielki (podobnie jak duża część niderlandzkiego społeczeństwa) kuchni indonezyjskiej. *!*5166*!* marynujemy w ciemnej zalewie (im dłużej, tym lepiej, jak z każdym podobnym sojowym produktem...), a potem krótko smażymy na oleju. Jemy na ciepło (danie główne) lub zimno (zamiast chipsów lub krakersów) i jest to nie tylko pyszne i oryginalne, ale także całkiem zdrowe! Podajemy *!*5166*!* jako część "Rijsttafel" lub bardzo przyjemną przekąskę.
  • Łosoś słodko-kwaśny
    Smażony łosoś w bezpretensjonalnym sosie z miodem, sosem sojowym i przyprawami. Podajemy z ryżem basmati i jakimś zielonym warzywem, np. szpinakiem w liściach lub brokułami z sezamem.
  • Polędwica z zielonymi szparagami (po chińsku) Polędwica z zielonymi szparagami (po chińsku)
    Paski mięsa w ostrej marynacie, szybko usmażone z zielonymi szparagami... Pochodzenie tego dania jest na pewno chińskie, ale czy tak zupełnie autentyczne, to nie mam pojęcia. Za to bardzo lubię zielone szparagi!
  • Tajska sałatka z zielonych warzyw
    Naładowana witaminami i antyutleniaczami (czytaj: bardzo zdrowa), a przy okazji pyszna sałatka z lekko ostrym, tajskim w charakterze sosem. Na przystawkę dzielimy sałatkę na cztery talerze. Jeśli jednak mamy zamiar zjeść ją jako samodzielne danie lunchowe, starczy nam na dwie porcje (o ile akurat się nie odchudzamy, dobrze byłoby dodać jakieś węglowodany...).
  • Sos do sałatki Caesar's
    Jedna z wielu wersji sosu, tym razem z surowym żółtkiem.




Podziel się linkiem:


Komentarze: