W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos z kolendry do mięska z grilla

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos z kolendry do mięska z grilla

Interesujących dodatków nigdy nie za wiele - miły sosik o meksykańskich korzeniach przyda się nam do polania grillowanej wołowiny lub kurczaka. Jeśli natomiast nie mamy w planach rozpalania grilla, sosem możemy polać filety z białej ryby przed zapieczeniem w piekarniku...

Kraj pochodzenia: Meksyk

Liczba porcji: 6-10 (mniej więcej szklanka)

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • dorodny pęczek świeżej kolendry
  • pęczek natki pietruszki
  • szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka papryczek jalapeno ze słoika
  • 4 łyżki niesolonych pestek z dyni (wyłuskanych)
  • łyżka białego octu winnego
  • kilka łyżek oliwy z oliwek

Sos z kolendry do mięska z grilla - Opis przyrządzania:

Kolendrę i natkę płuczemy i osuszamy. Obskubujemy listki i wkładamy je do blendera.
Szalotkę i czosnek obieramy, grubo siekamy i wkładamy do blendera.
Papryczki jalapeno odcedzamy z zalewy, siekamy i wkładamy do blendera.
Pestki z dyni wsypujemy na suchą patelnię, stawiamy na średnim ogniu i prażymy, mieszając, aż zaczną się lekko złocić, strzelać i podskakiwać. Zdejmujemy z ognia, studzimy i wsypujemy do blendera.
Dodajemy nieco soli, po czym wszystko razem miksujemy, dolewając ocet winny i ze 2 łyżki oliwy. Miksujemy, aż powstanie gęsty sos, dolewając jeszcze nieco oliwy, w miarę potrzeby.
Sprawdzamy sos pod kątem soli i doprawiamy, jeśli trzeba - można też dodać ciut więcej octu winnego...
Podajemy do grillowanych steków, piersi z kurczaka, szaszłyków rybnych.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sos z kolendry do mięska z grilla: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Sos z kolendry do mięska z grilla przepisy:

  • Pesto z pestek dyni
    Jeszcze jedno pesto - smaczne i oryginalne, zaostrzone papryczką chilli. Podajemy jako sos do makaronu lub dodajemy do zupy - no cóż, najlepiej z dyni.
  • Sos Romesco
    Romesco podaje się tradycyjnie do pieczonej cebulki dymki (konkretnie do jej katalońskiej odmiany), ale pasuje naprawdę do wszystkiego - wszelkich warzyw, ryb i mięs, szczególnie z grilla. Robimy go w lecie, gdyż jakość papryki i pomidorów jest tu naprawdę kluczowa.
  • Kurczak w sosie chipotle
    Szybka i prosta kolacja (lub obiad) z kawałków ciemnego kurczaczego mięsa, przyprawionego kminem rzymskim i papryczkami chipotle. Doskonałe z ryżem i kukurydzą. Można też mięso pokroić po upieczeniu w paski i podać jako nadzienie tortilli.
  • Sos szczypiorkowy do sałatek Sos szczypiorkowy do sałatek
    Majonezowy, zielony sos - doskonały do jajek na twardo i sałatki ziemniaczanej,
  • Burgery bez mięska
    Bardzo lubię jeść na świeżym powietrzu. Bardzo lubię rozpalać grill ogródkowy, niezależnie od tego, co na ten temat myślą rozmaici politycy. Bardzo lubię na tymże grillu grillować. Ale ileż można wrąbać mięsa i ryb?! Nie jestem szczególnie mięsożerna, ale za bakłażanem z grilla też jakoś nie przepadam, co robić... I tu przychodzi z pomocą taki właśnie bezmięsny burgerek - z pęczaku i grzybów. Bardzo smaczny i sympatyczny. Tylko trzeba pamiętać, żeby podeń podłożyć tackę, bo na samej kratce może się rozlecieć!


Podziel się linkiem:




Komentarze: