W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos z kolendry do mięska z grilla

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos z kolendry do mięska z grilla

Interesujących dodatków nigdy nie za wiele - miły sosik o meksykańskich korzeniach przyda się nam do polania grillowanej wołowiny lub kurczaka. Jeśli natomiast nie mamy w planach rozpalania grilla, sosem możemy polać filety z białej ryby przed zapieczeniem w piekarniku...

Kraj pochodzenia: Meksyk

Liczba porcji: 6-10 (mniej więcej szklanka)

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • dorodny pęczek świeżej kolendry
  • pęczek natki pietruszki
  • szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka papryczek jalapeno ze słoika
  • 4 łyżki niesolonych pestek z dyni (wyłuskanych)
  • łyżka białego octu winnego
  • kilka łyżek oliwy z oliwek

Sos z kolendry do mięska z grilla - Opis przyrządzania:

Kolendrę i natkę płuczemy i osuszamy. Obskubujemy listki i wkładamy je do blendera.
Szalotkę i czosnek obieramy, grubo siekamy i wkładamy do blendera.
Papryczki jalapeno odcedzamy z zalewy, siekamy i wkładamy do blendera.
Pestki z dyni wsypujemy na suchą patelnię, stawiamy na średnim ogniu i prażymy, mieszając, aż zaczną się lekko złocić, strzelać i podskakiwać. Zdejmujemy z ognia, studzimy i wsypujemy do blendera.
Dodajemy nieco soli, po czym wszystko razem miksujemy, dolewając ocet winny i ze 2 łyżki oliwy. Miksujemy, aż powstanie gęsty sos, dolewając jeszcze nieco oliwy, w miarę potrzeby.
Sprawdzamy sos pod kątem soli i doprawiamy, jeśli trzeba - można też dodać ciut więcej octu winnego...
Podajemy do grillowanych steków, piersi z kurczaka, szaszłyków rybnych.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sos z kolendry do mięska z grilla: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: