Jeden z moich naprawdę ulubionych sosów - z pieczoną rybką, z duszoną cielęciną, ale przede wszystkim z krwistym befsztykiem.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sos z zielonego pieprzu - Opis przyrzÄ…dzania:
10 g masła rozgniatamy z mąką na gładką masę (beurre manie). Resztę masła kroimy w kawałki. Do rondelka wlewamy śmietankę i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy będzie gorąca, dodajemy burre manie i resztę masła. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje. Odcedzony pieprz lekko rozgniatamy w moździerzu lub wysypujemy na stół i rozgniatamy spodem ciężkiej patelni. Dodajemy do sosu, wraz z łyżką zalewy. Podgrzewamy jeszcze chwilę i podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sos z zielonego pieprzu: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna