W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Spaghetti z pesto z włoskich orzechów

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Spaghetti z pesto z włoskich orzechów

Ciekawa wariacja na temat pesto. Makaron ten dobry jest w zimie, gdy nie ma świeżej bazylii.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g spaghetti
  • 75 g wyłuskanych włoskich orzechów
  • 2 łyżki pokruszonego białego chleba
  • 3 łyżki tartego sera pecorino
  • oliwa z oliwek
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietanki kremowej
  • świeżo starty ser pecorino do podania

Spaghetti z pesto z włoskich orzechów - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kilka łyżek orzechów odkładamy. Resztę wrzucamy do malaksera, dodajemy chleb, pecorino, trochę oliwy, listki pietruszki i ząbek czosnku. Miksujemy wszystko razem, aż sos będzie miał konsystencję pesto, dodając ewentualnie trochę oliwy. Solimy i pieprzymy (sorry) do smaku. Resztę orzechów grubo siekamy. Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z pesto i śmietanką. Posypujemy siekanymi orzechami i podajemy z dodatkowym tartym pecorino do posypywania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Spaghetti z pesto z włoskich orzechów: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: