W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Świąteczne grzane wino

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Świąteczne grzane wino

Grzane wino z korzeniami smakuje najlepiej na świeżym powietrzu. Nie trzeba jednak jeździć na nartach - wystarczy z kubkiem pachnącego, gorącego wina wyjść w mroźny dzień choć na chwilę na balkon i zimowy nastrój gotowy.

Kraj pochodzenia: kraje alpejskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • czerwone wytrawne wino
  • cukier
  • goździki
  • jałowiec
  • liść laurowy
  • cynamon w laskach
  • anyżek gwiazdkowy
  • pomarańcza

Świąteczne grzane wino - Opis przyrządzania:

Pomarańczę szorujemy, wycieramy i ścinamy z niej cienko skórkę. Do garnka z grubym dnem wlewamy butelkę czerwonego wytrawnego wina - z tych cięższych, choć niekoniecznie bardzo drogich. Dodajemy czubatą łyżkę cukru skórkę ściętą z pomarańczy oraz korzenie: 2 goździki, 2 rozgniecione ziarna jałowca, liść laurowy, laskę cynamonu i jeden anyżek gwiazdkowy. Garnek stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do granicy wrzenia, pilnując jednak, by wino się nie zagotowało. Trzymamy na maleńkim ogniu jakieś 10 minut, po czym zdejmujemy z ognia i przykrywamy na 5 minut. Wino przelewamy przez sitko do ładnych szklaneczek lub kubków i podajemy z łyżeczką, aby każdy mógł sobie napój dosłodzić według własnych potrzeb.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Świąteczne grzane wino: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Świąteczne grzane wino przepisy:

  • Grzane wino
    Popularny grzaniec w najprostszej, błyskawicznej wersji.
  • Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku
    Francuski sposób na twardą wołowinę - kostki mięsa dusimy powoli w dobrym czerwonym winie, aż będą idealnie miękkie, a sos będzie ciemnobrązowy, gęsty i pachnący. Podajemy z bagietką, gotowanymi kartofelkami lub kluseczkami.
  • Waterzooi z ryb
    Solidna biała zupa z morskich ryb (czasem nawet z dodatkiem homara), tradycyjna w północnej Belgii. Znakomita, zwłaszcza ze świeżą bagietką.
  • Śliwki z kruszonką nr 2 Śliwki z kruszonką nr 2
    Jeszcze jeden ciepły deser ze śliwek, z cytrusową nutą i wschodnimi korzeniami. Kulka lodów byłaby rozpustą, ale jeśli ktoś się nie może oprzeć pokusie...
  • Bechamel - sos beszamelowy
    Podstawowy biały sos na mleku, niezbędny do wielu zapiekanek, używany jako baza do sufletów, musów oraz innych, bardziej skomplikowanych sosów.




Podziel się linkiem:


Komentarze: