W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Świetne nadziewane papryki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Świetne nadziewane papryki

Papryki trochę typu "przegląd tygodnia", ale to nadzienie okazało się wyjątkowo udane. Najlepiej sprawdzają się jasnozielone papryki tureckie, choć za pierwszym razem użyłam świeżych zielonych papryczek jalapeno - i to było świetne, ale nie każdy lubi pikantne dania...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2-3

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 niedużych strąków jasnozielonej papryki (tureckiej) lub 8-20 świeżych papryczek jalapeno
  • 100 g białego sera
  • 50 g bryndzy
  • 10 łyżek ugotowanego ryżu długoziarnistego
  • jajko
  • garść świeżo startego parmezanu
  • garść kiełków rzodkiewki lub lucerny
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 szklanki wywaru warzywnego

Świetne nadziewane papryki - Opis przyrządzania:

Paprykom odcinamy ogonki wraz z kawałkiem strąka tak, żeby powstały "czapeczki". Ostrożnie, żeby nie przebić ścianek papryki, usuwamy pestki. Starannie myjemy zarówno strąki, jak i ogonki. Biały ser rozgniatamy z bryndzą. Dodajemy ryż, jajko, parmezan i (opłukane i osuszone) kiełki. Starannie mieszamy, solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Nadzieniem nadziewamy papryki, przykrywamy "czapeczkami" i przypinamy je wykałaczkami. W solidnym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Kiedy będzie gorąca, szybko osmażamy papryki, po czym wlewamy wywar. Rondel przykrywamy i dusimy papryki na małym ogniu przez pół godziny. Podajemy na gorąco lub ciepło (lepsze), z jakąś kolorową sałatką lub jarzynką.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Świetne nadziewane papryki: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Świetne nadziewane papryki przepisy:

  • Dżem z chilli i czosnku Dżem z chilli i czosnku
    Znakomity azjatycki sos-dżem o dobrze wyważonych proporcjach słodkiego, kwaśnego i ostrego. Od kilku lat robię ten sos w większych ilościach, gdyż mam szczęście spędzać lato w okolicach Przysuchy - w regionie upraw papryki. Sos zachowuje swoją moc i piękny kolor przez całą zimę, a podaję go do różnych mięs i ryb z patelni grillowej (świetny z tuńczykiem!), jako dodatek do deski serów, a także - rozprowadzony sosem sojowym, olejem sezamowym i odrobiną sosu rybnego - jako sos do maczania azjatyckich nadziewanych naleśników ryżowych (spring rolls).
  • Zapiekane mule Zapiekane mule
    Bardzo dobry sposób na mule, nie tylko smaczny, ale i praktyczny - można je przygotować znacznie wcześniej, a zapiec w ostatniej chwili. Świetne jako małe danko, przystawka (wtedy dla większej ilości osób) lub na przyjęciach.
  • Złowrogie Jalapenos Złowrogie Jalapenos
    Przepis dla Andrzeja B. (w podzięce za komputerową pomoc). Tytuł przepisu może być niezrozumiały, zainteresowanych odsyłam zatem na Facebook i jednocześnie zapraszam do przyłączenia się do naszej Grupy piece of cake. A wracając do samych jalapenos - to bardzo dobra, inspirowana kuchnią Tex-Mex, pogryzka na każdą okazję, szczególnie dla wielbicieli dań niedużych, a pikantnych.
  • Pizza z kiełbasą i papryką Pizza z kiełbasą i papryką
    Pizzę robię często - zagniatam ciasto wieczorem, wstawiam na noc do lodówki, a następnego dnia rozwałkowuję cztery placki. Młodsze Dziecko robi dwie pizze hawajskie dla siebie i Tatusia, Starsze Dziecko nakłada sobie wszelkie dostępne sery, a ja rozkładam na placku anchois, czosnek, kapary, oliwki i czerwoną cebulę. Ostatnio jednak jakoś zabrakło czasu na solowe występy i zrobiłam "hurtowo" pizzę z tym, co akurat było w domu. Naprawdę była świetna!
  • Kalafior po marokańsku
    Określenie "po marokańsku" dotyczy raczej zestawu przypraw, niż samego kalafiora, który jakoś mi się z gorącą Afryką nie kojarzy... Ale kmin, rzymski, kolendra, świeża mięta świetnie się z naszym poczciwym kalafiorkiem komponują. Podajemy na przystawkę, wraz z innymi jarzynami na ciepło lub jako dodatek do smażonego sera, kawałka mięsa z rusztu lub sadzonych jajek (pycha).




Podziel się linkiem:


Komentarze: