W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Syrop imbirowo-cytrynowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Napój

Syrop imbirowo-cytrynowy

Uniwersalny słodki syrop o lekko pikantnym smaku. Robimy z niego lemoniadę, dolewamy do herbaty lub polewamy nim lody.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1 1/2 szklanki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • szklanka cukru
  • 1/2 szklanki obranego i posiekanego imbiru
  • 3/4 szklanki Å›wieżo wyciÅ›niÄ™tego soku z cytryny

Syrop imbirowo-cytrynowy - Opis przyrzÄ…dzania:

Do małego, solidnego rondelka wsypujemy cukier. Dolewamy 3/4 szklanki wody i dodajemy imbir. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotujemy dalej, aż płyn zredukuje się do jednej szklanki. Zdejmujemy syrop z ognia i dolewamy sok z cytryny. Mieszamy i przelewamy przez gęste sitko. Zostawiamy do wystygnięcia i przechowujemy w zamkniętym naczyniu w lodówce. Może tam stać do 2 tygodni.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Syrop imbirowo-cytrynowy: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Syrop imbirowo-cytrynowy przepisy:

  • Mintada czyli napój miÄ™towy
    Orzeźwia w nawet najbardziej upalny dzień. Przepis doskonały dla tych, którzy właśnie kupili sobie wyciskarkę do cytrusów i chcą ją natychmiast wypróbować.
  • Syrop-sos z MarsalÄ…
    Smaczny słodki sos, szczególnie dobry do mrożonych deserów lub świeżych owoców. Niezłe są też polane nim smażone grzanki.
  • Syrop bazyliowo-cytrynowy
    Bladozielony syrop, znakomita podstawa koktajli, zarówno alkoholowych, jak i niewinnych.
  • Mrożone parfait jabÅ‚kowe
    Każdy mrożony deser jest niezwykle wygodny - wymaga od nas tylko wyłożenia na talerze i ozdobienia. Parfait jabłkowe ma delikatną konsystencję i miły smak zielonego jabłuszka.
  • Ciasto cytrynowe z polentÄ… Ciasto cytrynowe z polentÄ…
    Intensywnie cytrynowe, zarówno w smaku, jak i kolorze, ciasto z dodatkiem polenty (czyli kaszy kukurydzianej). Polewamy je cytrynowym syropem i podajemy z confit z cytryn i bitą śmietaną.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: