W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Syrop imbirowy z trawą cytrynową

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Syrop imbirowy z trawą cytrynową

Rozgrzewający syrop, świetny zarówno z zimną wodą mineralną, jak i z gorącą herbatą (gdy za oknem zawieje i zamiecie).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2 litry

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 5 kawałków trawy cytrynowej
  • 800 g świeżego imbiru
  • 400 g cukru
  • mała ostra zielona papryczka

Syrop imbirowy z trawą cytrynową - Opis przyrządzania:

Trawę cytrynową myjemy, usuwamy najgrubszą warstwę, zaś resztę kroimy w plasterki. Imbir myjemy i kroimy w plasterki (razem ze skórką). Do sporego garnka wkładamy trawę cytrynową, imbir, cukier i papryczkę. Dolewamy 3 litry wody, przykrywamy i stawiamy na małym ogniu. Kiedy się zagotuje, odkrywamy i gotujemy na średnio małym ogniu przez pół godziny. Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Zimny syrop przelewamy przez sitko, a potem filtrujemy do butelek przez papierowy filtr do kawy. Trzymamy w chłodzie.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Syrop imbirowy z trawą cytrynową: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Syrop imbirowy z trawą cytrynową przepisy:

  • Zupa krewetkowa z grzybami
    Mocna, ostra i kwaśna zupa o azjatyckich korzeniach - jedna z moich ulubionych (krewetki, chilli, limetki, kolendra... same ulubione składniki).
  • Zupa z dyni i boczniaków
    Ostra i kwaśna zupa dla amatorów azjatyckich kuchni. W przepisie dużo jest egzotycznych składników, ale można je już w Polsce kupić. Ci zaś, którzy mieszkają w pobliżu etnicznych azjatyckich sklepów, wszystkie konieczne produkty dostaną w najbliższym tajskim markecie.
  • Żółte curry z dyni i cieciorki
    Wegetariańskie, a nawet WEGAŃSKIE, sycące curry o pięknym żółto-pomarańczowym kolorze. Doskonałe na ponury jesienny wieczór, na przykład po przemoknięciu i przewianiu przez agresywny listopadowy wiatr...
  • Sos orientalny
    Uniwersalny sos do różnych potraw typu stir-fry. Znakomity szczególnie z wołowiną i kaczką.
  • Ceviche z łososia z mlekiem kokosowym
    Bardzo egzotyczny łosoś na (niemal) surowo.




Podziel się linkiem:


Komentarze: