W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Syrop-sos z Marsalą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Syrop-sos z Marsalą

Smaczny słodki sos, szczególnie dobry do mrożonych deserów lub świeżych owoców. Niezłe są też polane nim smażone grzanki.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 125 ml (pół szklanki) wina Marsala
  • 90 g (1/3 szklanki) cukru

Syrop-sos z Marsalą - Opis przyrządzania:

Marsalę i cukier mieszamy w garnuszku. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień, zagotowujemy, po czym znów zmniejszamy ogień i gotujemy syrop przez kilka minut, aż zgęstnieje. Uważamy, żeby nie zredukować syropu nadmiernie, bo po wystygnięciu zamieni się w karmel. Pamiętajmy więc, że w miarę stygnięcia syrop gęstnieje i weźmy na to poprawkę. Podajemy do deserów i sałatek owocowych.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Syrop-sos z Marsalą: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Syrop-sos z Marsalą przepisy:

  • Puchaty karmel Puchaty karmel
    Bardzo śmieszna rzecz, zupełnie nieznana w polskiej kuchni. Puchaty karmel kruszymy na kawałki i używamy do rozmaitych deserów (lodów, kremów, do posypywania itp) lub zjadamy jak cukierki.
  • Sos Irish Coffee
    Pyszny słodki sos do rozmaitych deserów. Idealny dodatek do mrożonej terrine, ale także i do innych lodów. Ilość whisky w sosie regulujemy zgodnie z własnymi upodobaniami.
  • Sos karmelowy
    Przesłodki i przepyszny sos do wszelkich deserów - od ciasta czekoladowego przez szarlotkę aż po lody kawowe.
  • Karmelowy mus jabłkowy
    Kwintesencja jesieni - beżowy, intensywnie jabłkowy mus, z lekkim posmakiem karmelu. Jeden z moich ulubionych deserów - taki zwykły, a jednocześnie znakomity, lekki, ale sycący, prosty, a elegancki. Jeśli akurat nie mamy gości, deser jemy, siedząc na kanapie lub w fotelu - jakoś najlepiej wtedy smakuje...
  • Syrop bazyliowo-cytrynowy
    Bladozielony syrop, znakomita podstawa koktajli, zarówno alkoholowych, jak i niewinnych.




Podziel się linkiem:


Komentarze: