W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Szaszłyki z miodem i musztardą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Szaszłyki z miodem i musztardą

Rozpoczynamy nowy sezon grillowania, naszego sportu narodowego. A dobrych pomysłów nigdy za wiele.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • mały ananas
  • 3 grube plastry gotowanej szynki
  • 1 kg polędwiczki wieprzowej
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki gruboziarnistej musztardy
  • oliwa z oliwek

Szaszłyki z miodem i musztardą - Opis przyrządzania:

Ananas obieramy z twardej skórki, odcinamy podstawę i pióropusz liści. Kroimy owoc pionowo na 4 części i wycinamy twardy rdzeń. Miąższ kroimy w kawałki o grubości 2 cm.
Szynkę kroimy w kawałki podobnej wielkości, co kostki ananasa.
Polędwiczkę obieramy z błon i resztek tłuszczu, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę - wymiarami podobną do ananasa i szynki.
Na patyczki do szaszłyków (jeśli są drewniane, to dobrze byłoby namoczyć je w wodzie na pół godzinki) nawlekamy na przemian ananas, szynkę i mięsko, aż do wyczerpania składników.
Mieszamy razem miód, musztardę i 2 łyżki oliwy, dodajemy ciut soli i pieprz (najlepiej grubo mielony) do smaku. Glazurą smarujemy szaszłyki.
Pieczemy szaszłyki na grillu w średniej temperaturze, mniej więcej 12 minut, kilka razy obracając i smarując pozostałą marynatą.
Podajemy prosto z grilla.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Szaszłyki z miodem i musztardą: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: