W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Szopska sałatka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Szopska sałatka

Szopska sałatka

Tak, wiem, że jeszcze na takie letnie frykasy za wcześnie, ale ja już nie mogę wytrzymać!

Kraj pochodzenia: Bułgaria

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • cebula średniej wielkości
  • świeży ogórek średniej wielkości
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • łyżka białego octu winnego
  • suszona czubryca
  • liście sałaty do wyłożenia talerza lub salaterki
  • 100 g sera solan
  • garść dobrych czarnych oliwek z pestką (ewentualnie)

Szopska sałatka - Opis przyrządzania:

Papryki kroimy wzdłuż na pół, wycinamy gniazda nasienne (wraz z ogonkami), starannie myjemy i osuszamy. Kroimy w cienkie paski.
Pomidorki myjemy i osuszamy, kroimy w plasterki lub na pół.
Cebulę obieramy, kroimy pionowo na pół, a potem na cienkie półplasterki.
Ogórek myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
Wszystkie warzywa wkładamy do dużej miski i mieszamy. Polewamy sałatkę olejem i octem winnym, dodajemy pół łyżeczki czubrycy i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do salaterki lub na talerz wyłożony liśćmi sałaty.
Ser solan kruszymy na kawałeczki (widelcem albo w rękach) i posypujemy nim sałatkę. Na wierzchu kładziemy ewentualnie kilka oliwek i podajemy od razu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Szopska sałatka: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: