W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tagliatetelle z pieczarkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Tagliatetelle z pieczarkami

Tagliatetelle z pieczarkami

Treściwy makaron z kremowym pieczarkowym sosem. Przepis na szybką kolację - przygotowanie sosu trwa tyle, ile gotowanie makaronu.

Kraj pochodzenia: Włochy/Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • średniej wielkości cebula
  • 400 g małych pieczarek
  • oliwa z oliwek
  • szklanka gęstej śmietany
  • świeży parmezan

Tagliatetelle z pieczarkami - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży garnek z osoloną wodą. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy tyle czasu, ile jest napisane na opakowaniu. W czasie, kiedy czekamy na zagotowanie wody, przygotowujemy sos: Wędzony boczek kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki ocieramy ściereczką z ewentualnego brudu i kroimy w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy boczek i cebulę, smażymy na średnim ogniu 4 minuty. Dodajemy pieczarki, zwiększamy ogień i smażymy jeszcze kilka minut, aż pieczarki zmiękną. Na patelnię wlewamy śmietanę, mieszamy i zagotowujemy. Makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię i mieszamy, aż sos pokryje makaron. Podajemy ze świeżo startym parmezanem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Tagliatetelle z pieczarkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: