W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tarta francuska z kremem i jagodami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Tarta francuska z kremem i jagodami

Tarta francuska z kremem i jagodami

Tarta wprawdzie jest francuska, ale przepis zupełnie mój. Kiedyś robiłam takie tarty z sezonowymi owocami dla pewnej restauracji - teraz przypomniałam sobie o nich, kiedy Dzieci na wyjeździe narciarskim zdawały się nie mieć umiaru na widok takich wypieków. Trudno wprawdzie uznać czarne jagody za sezonowe w kwietniu, ale od czego są mrożonki?!

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6-12

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • porcja kruchego ciasta Słodkie kruche ciasto do tart
  • masło do smarowania formy
  • 4 jajka
  • 40 g cukru
  • szklanka (1/4 litra) kremowej śmietanki
  • 300-400 g mrożonych jagód (w sezonie świeżych)
  • opakowanie galaretki truskawkowej w proszku

Tarta francuska z kremem i jagodami - Opis przyrządzania:

Zagniatamy Słodkie kruche ciasto do tart i wkładamy na chwilę do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty o średnicy 28 cm smarujemy masłem, po czym wykładamy spód odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia.
Ciasto kroimy w plastry i wylepiamy nim starannie spód i boki przygotowanej formy. Brzegi najłatwiej wylepia się utoczywszy wpierw z ciasta wałeczek... Nakłuwamy spód widelcem w kilkunastu miejscach, po czym wstawiamy formę na kwadrans do lodówki lub - jeszcze lepiej - do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoty kolor - w zależności od piekarnika będzie to trwało 15 do 20 minut, ale trzeba sprawdzać. Podpieczone ciasto wyjmujemy z pieca, a temperaturę piekarnika obniżamy do 160 stopni.
W tak zwanym międzyczasie oddzielamy białka od żółtek - białka wlewamy do kubeczka i wstawiamy do lodówki; może będziemy mieli ochotę zrobić później Bezy, kto wie.
Żółtka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na gładki kogel-mogel. Dolewamy śmietankę i mieszamy.
Wlewamy ten kremik do podpieczonej foremki i wstawiamy do piekarnika na jakieś 20 minut - krem powinien zastygnąć (sprawdzamy poruszając formą), ale nie zacząć się rumienić. Wyjmujemy tartę z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia, po czym wstawiamy do lodówki na godzinę co najmniej.
Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku i mieszamy z ciągle zamrożonymi jagodami. Wylewamy tę mieszankę na oziębiony krem, rozkładając jagody równomiernie.
Tartę wstawiamy znów na godzinkę do lodówki - w tym czasie jagody rozmrożą się do końca, a galaretka zastygnie.
Podajemy tartę pokrojoną w zgrabne trójkąty.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Tarta francuska z kremem i jagodami: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: