Znakomita jesienna tarta - jeśli podamy do niej różne gatunki sałaty ze świeżymi i obranymi ze skórki (!) włoskimi orzechami, zaś na deser figi z gęstym jogurtem i miodem, będziemy mieli niesłychanie sezonową i elegancką kolację.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tarta z kurkami i prawdziwkami - Opis przyrzÄ…dzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Formę do tarty (o średnicy do 20 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Zagniatamy Kruche ciasto z parmezanem i wkładamy na 20 minut do lodówki.
Grzyby ocieramy ściereczką z leśnych paprochów, przycinamy nóżki u podstawy. Nóżki drobno siekamy, kapelusze kroimy w paski.
Szalotki obieramy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szalotki i smażymy, mieszając, aż się zeszklą.
Dodajemy grzyby i natkę i smażymy, co jakiś czas mieszając, przez 10 minut.
Jedno całe jajko i jedno żółtko wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy śmietanę i starannie mieszamy, po czym dolewamy mleko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy raz jeszcze i przelewamy przez sitko.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy (ewentualnie podsypując mąką) na koło o grubości 2-3 mm. Ostrożnie przekładamy ciasto do formy i dobrze w niej ugniatamy. Obcinamy nadmiar i zalepiamy ewentualne dziury. Spód nakłuwamy widelcem. Na cieście kładziemy krążek papieru do pieczenia, a na papier wsypujemy kilka garści suchej fasoli lub ryżu - dzięki takim wstępnym zabiegom ciasto nie podniesie się w trakcie pieczenia. Wstawiamy tartę na 10 minut do nagrzanego piekarnika, po czym zdejmujemy papier wraz z fasolą (ryżem). Spód pieczemy dalej, jakieś 10 minut, aż zacznie się lekko złocić. Wyjmujemy podpieczoną tartę z pieca, a temperaturę obniżamy do 160 stopni.
Na podpieczonym cieście równomiernie rozkładamy grzyby, po czym polewamy mieszanką mleczno-jajeczną.
Wstawiamy tartę do piekarnika na 20 minut, aż nadzienie zastygnie.
Podajemy na dobrze ciepło, ale nie wrząco-gorąco (resztki na zimno też są smaczne).
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Tarta z kurkami i prawdziwkami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |