W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tarta z suszonymi śliwkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Tarta z suszonymi śliwkami

Jeden z moich ulubionych deserów na chłodniejsze dni. Tarta z flanowym kremem i masą suszonych śliwek jest doskonałym ciastem podwieczorkowym - idealna do dobrze zaparzonej herbaty.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g suszonych Å›liwek bez pestek (najlepiej francuskich)
  • torebka herbaty
  • SÅ‚odkie kruche ciasto do tart
  • masÅ‚o do smarowania formy
  • 150 g Å›mietanki kremowej
  • jajko
  • 60 g cukru
  • 2 Å‚yżki likieru pomaraÅ„czowego
  • Å‚yżeczka mÄ…ki ziemniaczanej
  • 30 g masÅ‚a
  • cukier puder do posypania (ewentualnie)

Tarta z suszonymi śliwkami - Opis przyrządzania:

Zaparzamy herbatę w szklance wrzątku i zalewamy nią śliwki na 4 godziny przed robieniem tarty. Zagniatamy kruche ciasto i trzymamy przez pół godziny w chłodzie. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę do tarty o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym kawałkiem papieru do pieczenia. Wylepiamy formę ciastem, dziurkujemy spód widelcem i wstawiamy formę jeszcze na pół godzinki do lodówki. Śliwki odcedzamy i zostawiamy na sicie, żeby dobrze odciekły. Wstawiamy tartę na 15 minut do piekarnika - ciasto powinno być lekko złote. Wyjmujemy podpieczone ciasto i obniżamy temperaturę do 180 stopni. Na cieście rozkładamy śliwki. Mieszamy razem śmietankę, jajko, cukier, likier i mąkę ziemniaczaną na gładki krem. Polewamy nim śliwki, a na wierzchu rozkładamy kawałeczki masła. Wstawiamy do piekarnika na jakieś pół godziny - krem powinien zastygnąć, a wierzch lekko się przyrumienić. Studzimy tartę na metalowej kratce. Oprószamy cukrem pudrem i podajemy na letnio.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Tarta z suszonymi śliwkami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: