Bardzo ładne i bardzo smaczne. Poza tym niekłopotliwe, bo używamy do nich moreli suszonych, a i ciasto francuskie kupujemy już gotowe.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tarteletki z morelami - Opis przyrzÄ…dzania:
Morele zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na pół godziny, żeby zmiękły. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy z niego 4 kółka o średnicy 10 cm. Blachę wykłądamy papierem do pieczenia i kładziemy na niej kółka z ciasta. Morele odcedzamy i osuszamy ściereczką. Układamy w rozetkę na cieście. Na morelach kładziemy kawałeczek masła i polewamy miodem. Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż ciasto urośnie i będzie ciemnozłote. Tarteletki podajemy na letnio, z dodatkiem kulki lodów, najlepiej waniliowych. Albo z bitą śmietaną. Lub też, oczywiście, bez niczego.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Tarteletki z morelami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna