W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Terrine z roqueforta z orzechami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Terrine z roqueforta z orzechami

Znakomita pasta do grzanek lub elegancka terrine na przyjęciu bufetowym - w zależności od formy, w jakiej ją podamy.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6-12

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 łyżki drobnych jasnych rodzynek
  • 4 łyżki śliwowicy
  • 600 g sera roquefort
  • 300 g miękkiego masła
  • 6 "nitek" szczypiorku
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 250 g świeżych (lub ostatecznie suszonych) orzechów włoskich

Terrine z roqueforta z orzechami - Opis przyrządzania:

Mieszamy rodzynki ze śliwowicą i odstawiamy na godzinę. Wyjmujemy roquefort z lodówki i też odstawiamy na godzinę, żeby ser zmiękł. Miękki roquefort rozgniatamy widelcem, dodając masło - po kawałku, wówczas łatwiej będzie wszystko rozmieszać. Dolewamy 2 łyżki śliwowicy, w której moczyły się rodzynki. Szczypiorek i listki natki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do masy serowej. Orzechy obieramy z gorzkawej skórki i grubo siekamy. Rodzynki odsączamy ze śliwowicy. Orzechy i rodzynki dodajemy do masy i starannie wszystko mieszamy. Możemy pastę podać od razu, w miseczce, z nożem do smarowania lub też uformować terrine: w tym celu małą keksówkę wykładamy folią plastikową. Do przygotowanej formy wkładamy masę serową, dobrze ugniatając. Wyrównujemy wierzch i przykrywamy folią. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Terrine z roqueforta z orzechami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Terrine z roqueforta z orzechami przepisy:

  • Terrine z koziego sera z warzywami
    Elegancka przystawka w estetycznej kolorystyce. Ładnie się prezentuje wśród innych potraw bufetowych.
  • Francuska terrine z prawdziwków
    Bardzo prosta, bardzo elegancka przystawka - terrine z prawdziwków i koziego sera, pokrojona w plastry, podana z małą sałatką i świeżymi orzechami włoskimi.
  • Masło z roquefortem
    Najlepszy - moim zdaniem - dodatek do krwistego kawałka wołowiny. Do przygotowania tego masła użyjmy prawdziwego francuskiego roqueforta, a efekt będzie murowany.
  • Świąteczna sałatka z selera
    Nie wiem, dlaczego sałatki z selera kojarzą mi się świątecznie - może chodzi o to, że seler w smakowity sposób poprawia trawienie, a święta to, no cóż, kojarzą się z duuużą ilością jedzenia. Poza tym seler znakomicie pasuje do szyneczki, pasztetu, schabu na zimno - czyli tego, co w większej masie i wyborze pojawia się na świątecznym właśnie stole.
  • Sałatka z soczewicy z curry
    Bardzo smaczna sałatka z soczewicy z niedużą ilością dodatków i pysznym sosem z curry, musztardy i kminu rzymskiego.




Podziel się linkiem:


Komentarze: