W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Truskawki z kozim serem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Truskawki z kozim serem

Oryginalna, elegancka i ładna sałatka w barwach włoskiej flagi. Świetna na przystawkę, na przykład przed grillem.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g dojrzałych niedużych truskawek
  • 200 g koziego zwartego twarogu
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki dobrego octu balsamico
  • łyżeczka octu z cydru
  • mały pęczek bazylii
  • 2 gałązki świeżego tymianku

Truskawki z kozim serem - Opis przyrządzania:

Truskawki szybko płuczemy pod strumieniem zimnej wody i starannie osuszamy. Usuwamy szypułki i kroimy każdą truskawkę na pół. Twaróg rozkruszamy widelcem. Ukręcamy sos: mieszamy starannie 3 łyżki dobrej oliwy z octem balsamico i octem z cydru (dla zaostrzenia smaku). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem prosto z młynka. Bazylię i tymianek myjemy, osuszamy i obrywamy listki. Truskawki mieszamy z sosem i rozkładamy na 4 talerzykach. Posypujemy kozim twarogiem i listkami bazylii. Brzegi talerzyków oprószamy listkami tymianku i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Truskawki z kozim serem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Truskawki z kozim serem przepisy:

  • Kremowa zupa pomidorowa z kozim serkiem
    Łagodna, włoska z pochodzenia, zupa z dojrzałych pomidorów, "wzmocniona" kozim twarożkiem. Jeszcze kilka grzanek z oliwą i czosnkiem i mamy doskonały lekki lunch.
  • Piure z kozim twarożkiem
    Sympatyczne, lekko kwaskowate piure, które znakomicie pasuje do pieczonej jagnięciny.
  • Polenta z kozim serem
    Doskonały dodatek do pieczonego mięsa albo duszonego w sosie. Możemy też podać taką polentę z grzybowym gulaszem, mmm...
  • Quiche z cukinią i kozim serem Quiche z cukinią i kozim serem
    Ładna, zielona tarta z lekko kwaskowatym kremem z koziego twarożku. Dobry sposób na nadmiar cukinii...
  • Sałatka z truskawek z mozarellą
    Utrzymana w tonacji włoskiej flagi, sałatka z mini mozarelli (oczywiście możemy użyć zwykłej, pokrojonej w kostkę) i truskawek z bazylią doskonale nadaje się na odświeżającą przystawkę.




Podziel się linkiem:


Komentarze: